Jelenlegi hely

Címlap

Jelentése: "gyűrűk"
 
Származási hely: Szicília 
 
Átlagos mérete: 10 mm átmérőjű
 
 
Amit az Anelli Siciliani tésztáról GOCK gondol:
 
Egy gyűrű az ujjadra, sok a tányérba…
 
Szicíliában ez járja esküvőkön. Ha nem is vagy szicíliai, sőt még az esküvődet sem ott rendezed… Attól még lehetsz magyarként rendhagyó és becsempészed az esküvői menüsorba azt a kedvenc levesed, amiben jól mutat ez a tészta. A násznép érteni fogja a célzást. Szólj a szakácsnak, hogy ezt a tésztát ne vízben főzze, hanem benne, a levesben. Ha 60 liter levest készít, akkor… Ne legyen benne több, mint 15 liternyi tészta, azaz a legtöbb a leves negyede, ne többet. Ha már túl vagy az esküvődön vagy éppen még nem tartasz ott, esetleg nem is akarsz házasodni, akkor sem kell lemondanod erről a tésztáról. Ha nem levesben, akkor tésztasalátákban illetve sült tésztákhoz használhatod.
 
Valószínűleg nem is a karikagyűrű ihlette a formát, hanem bizonyos afrikai hölgyek nyakhosszabbító kényszer ékszere, de sokkal romantikusabb a karika gyűrűre gondolni.
 
Az Aneli Siciliani a legnagyobb a karikagyűrű formák közül. Leginkább egy O alakú spagetti. Az Anelli (kb 8mm átmérővel) ennél kisebb és létezik érdes felülettel is (Anelli Rigate). A legkisebb karika az Anellini mindössze 4mm átmérőjével, ezt inkább már csak levesekben használd.

 

A tésztafajtához ajánlott recept::