Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Bárány ciderben úszni tanítva, körtésen recept
Gondolataim a recepthez: 

Van egy rokonom, aki szokott nekem bárány vagy éppen birkahúst hozni, amit a szomszédságában vágnak. Hozza, mert tudja, hogy szeretem. Hozza, mert ő azt mondja, semmi pénzért nem enné meg. Mint ahogy sokan mások is vélekednek, mert a birka "büdös". 

Igen, kissé kellemetlen faggyú szaga és íze van, ha... Hacsak le nem szedik róla teljesen a faggyút felhasználás előtt. Ezt hallva meg azok hördülnek fel, akik pont ezt a faggyú ízt szeretik a birkában...

Én azonban nem. Mint ahogyan más húsok esetében is, a bárány vagy birka húsnál azonban különösen, leszedegetek minden zsíros, faggyús részt. Ahogy Sanyi szokta mondani: "megműtöm" a húsokat.

Az így előkészített bárány vagy birka hús igazi csemegévé válik még azok számára is, akik azt gondolják, netán még hangoztatják is, hogy nem szeretik. Ahogy természetesen rokonom is nagy étvággyal fogyasztotta ezt a különleges, arabos ízekkel, de ciderrel készített pörköltet. Még repetát is kért...:-)

Ha kíváncsi vagy a többí cider felhasználásával készült receptemre, kattints ide: Somersby receptek

Előkészítési idő: 
30 perc
Főzési, sütési idő: 
90 perc

Hozzávalók

1 kg
Bárány comb (vagy birka)
1 db
Körte (nyolcadolva és kimagozva)
2 fej
Vöröshagyma (vékonyan szeletelve)
330 ml
Alma cider (Somersby)
1 db
Lime (kicsavart leve)
6 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 csomag
Sáfrány
2 mk
kurkuma (por)
1 mk
citromos bors
1 mk
Fahéj
1 mk
őrölt kömény
1 mk
őrölt gyömbér
1 mk
őrölt szerecsendió
1 tk
Fűszerpaprika
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
Vaj (a körte pirításához)
  kis
olivaolaj (a pörkölthöz)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat a Hozzávalókban megadottak szerint.
  2. Faggyúzd és hártyázd le teljesen a húst, majd kockázd fel.
  3. Serpenyőben hevíts fel egy kevés olívaolajat és barnítsd meg rajta a húst minden oldaláról, ízlésed szerint sózzad és borsozzad. Eresztett levével együtt tedd át egy tálba.
  4. Ugyanabban a serpenyőben pótold az olívaolajat és pirítsd meg a hagymaszeleteket és a zellerszárat. Add hozzá a fokhagymát is.
  5. Tedd át az egészet egy tajine-ba (vagy ha nincs, folytasd a serpenyőben), add hozzá a húst levestől, majd öntsd le a ciderrel. Add hozzá a fűszereket és a lime levet.
  6. Tedd rá a tajine fedelét és lassú tűzön párold puhára (olykor kevergesd meg).
  7. Amikor a hús már majdnem készen van, készítsd el a rizst, ahogyan szoktad. Színezd meg egy fél teáskanál kurkumával. 
  8. A nyolcadolt körtéket grillserpenyőben egy kevés vajon pirítsd meg mindkét vágott oldalán.
Ötletek a tálaláshoz: 

Az étel fényképezéshez a tálaláshoz kettős gyűrűt használtam. Ha van időd rá és kedved is, hogy szépen tálaljad ezt az egyébként nem mindennapi ételt, akkor így tedd:

Használj 9.5 illetve 5,5 cm átmérőjű tálaló gyűrűket. Egymásba helyezd őket a tálra, a két gyűrű közti területet töltsd fel a rizzsel jól zömítve. A belső gyűrűbe kerüljön a bárány pörkölt. Először a belső gyűrűt húzd ki óvatosan egy csipesszel, majd távolítsd el a külsőt is. Szórd meg a tetejét pirított mandulával, díszítésképpen helyezz rá egy menta ágacskát. Fektess egymásra két körte cikket és önts alá egy kevés leszűrt pörkölt levet.
 

Ha maradnál az egyszerű tálalásnál, akkor csak halmozd a rizst, rá a pörköltet... 

Recept értékelése: 
Average: 5 (6 votes)
hány csillagot kapott?