Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Díjnyertes receptek » Beigli recept mazsolamentesen, de birsalmasajttal...

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Gondolataim a recepthez: 

KARÁCSONY 2012

Idén nem sütöttem és nem is fogok beiglit sütni. Bár szoktam. Edina viszont sütött, de nem szereti a mazsolát...

A mákosnál adódott az aszalt szilva helyettesítés, a rum helyett portóival turbóztuk. A diónál is csak egy pillanatig kellett gondolkodni. Elvégre itt állnak hegyekben a birsalmasajtok...

Edina megsütötte és meg is nyerte vele a helybéli beigli sütő versenyt.

 

Hozzávalók

50 dkg
Liszt
1 dl
Tejföl
2 dkg
Élesztő
1 db
Tojás
25 dkg
Vaj
5 dkg
porcukor
1 db
Tojás (a kenéshez)
  kis
20 dkg
dió bél
20 dkg
porcukor
1⁄2 db
vanília rúd
50 ml
Tej
1 ek
Zsemlemorzsa
15 dkg
birsalmasajt (kis kockákra vágva)
20 dkg
mák (ledarálva)
20 dkg
porcukor
3 cl
portó bor
1 db
Citrom (reszelt héja és kicsavart leve)
10 dkg
Aszalt szilva (kis kockákra vágva)
Elkészítés: 

A tésztát lehetőleg előző este készítsd el.

  1. Langyosítsd meg a tejfölt, keverd el az apróra tördelt élesztővel és a tojással.
  2. Morzsold el a lisztben a vajat, tetejét szórd meg a porcukorral és a sóval, add hozzá az élesztős tejfölt és gyúrd össze.
  3. Formálj belőle 4 cipót, csomagold fóliába és másnapig hűtőszekrényben pihentesd.
  4. A diótöltelékhez hasítsd fel a vaníliarudat, kapargasd ki a belsejéből a vaníliapépet, a porcukorral együtt keverd el a tejben és forrald fel.
  5. Vedd le a tűzről, szórd bele a diót és (ha túl lágy) a zsemlemorzsát, hagyd langyosra hűlni.
  6. A máktöltelékhez 1 dl vízben keverd el a porcukrot, forrald fel, szórd bele a mákot. Tűzről levéve keverd hozzá a citromlevet és a citrom reszelt héját.
  7. Langyosra hűtsd le.
  8. A cipókat gyúrd át és lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtsd ki. Tetejüket vékonyan kend meg tojásfehérjével, a hosszabb oldalain hagyj szabadon 2-3 cm-t. Simítsd el rajtuk a diós- illetve mákos töltelék arányos mennyiségét, szórd meg a vágott birsalmasajttal illetve a vágott aszalt szilvával.
  9. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen hajtsd vissza a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve tekerd fel. Helyezd sütőpapírral bélelt sütőlapra, tetejüket kend meg tojássárgájával és addig pihentesd, amíg a tojás meg nem szikkad. Ezután finoman kend meg tojásfehérjével és további fél órát pihentesd. 
  10. A rudak tetejét szurkáld meg egy villával és 180 Celsius fokra előmelegített sütőben 30-40 percig aranybarnára süsd meg.
Ötletek a tálaláshoz: 

A tepsiben hagyd kihűlni a bejglit, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva tálald. 

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?