Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Nosztalgia GOCK receptek » Bessara, avagy bableves marokkóiul recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
6
Gondolataim a recepthez: 

Egy recept a régmúltból...

Arab nevén már többen ismerhetik, ez a híres Bessara. Az arab világban szinte mindenhol készítik ezt a levest, országa válogatja, hogy hogyan, milyen alapanyagokból. Nekem a fava babból készített variáció a legszimpatikusabb. A Fava bab miatt, amit gyerekkoromban édesanyám természetesen lóbabnak hívott, de nevezhette volna lapos babnak is. A fava bab nagyon fontos vitamin és főleg ásványi anyagok természetes forrása, tehát fogyaszd egészséggel, mert az egészségedre válik.

Ha szeretnéd egy kis különlegességgel feldobni a levest, így készíts bab chips-et hozzá:

Legalább 10 dkg-al több laposbabot áztass be. A chips-nek szánt babok végéről vágd le a kis fekete részt, ettől megnyílik a bab és így tedd vissza vízbe ázni, legalább további két órára.

200 fokra előmelegített sütőben a sütőpapíron szépen elosztott babokat süsd kb. 1 óráig (azért néha nézz rájuk, ne égjenek meg). A megsült babokat még forrón forgasd meg annyi olivaolajban, hogy a babok felülete jó olajossá váljon mindenhol. Ízesítsd kedved szerint. 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ha szeretnél többet tudni a lóbabról, kattints ide: Fava avagy a Lóbab

 

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
40 perc

Hozzávalók

50 dkg
fava bab (legalább nyolc órára vízbe áztatva)
1 l
víz
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
6 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 mk
Pimento (vagy édesnemes fűszerpaprika)
2 tk
római kömény (szárazon megpirítva, majd mozsárban összezúzva)
1 tk
őrölt kurkuma
1 mk
Cayenne bors (vagy morzsolt chili)
1 db
Citrom (kicsavart leve)
1 csokor
Koriander levél (friss, apróra vágva)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
olivaolaj
Elkészítés: 

1. A beáztatott babról öntsd le a vizet, majd öblítsd le.
2. Szedd le a felpuhult héját és egy mozdulattal válaszd ketté a babot. Azokat a babokat, melyek nem puhultak fel, könnyű szívvel kidobhatod, mert vagy tényleg kavics keveredett a babod közé :-), vagy olyan száraz, hogy a főzés sem fog segíteni rajta (az ilyen babokat, ha a pultra ejted kavicsos hangot produkálnak, a felázott bab tompán puffan).
3. Egy serpenyőben forrósíts fel egy kevés olajat, dobd bele a vöröshagymát és kevergesd, amíg áttetsző nem lesz.
4. Add hozzá a fokhagymát és kevergesd tovább két percig.
5. Öntsd át a hagymákat egy elég nagy lábosba, öntsd fel a vízzel, tedd bele a babot, sózd meg és forrald fel.
6. A keletkező habot távolítsd el, majd főzd a babot puhára (kb. 30-40 perc). 
7. A római köményt szárazon pirítsd illatosra, majd mozsárban törd porrá.
8. Add a leveshez a fűszereket és botmixerrel pürésítsd.
9. Forrósítsd fel, majd tálalás előtt keverd bele a citromlevet és a koriandert.

Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Szedj egy adagot leveses csészébe.
  2. Egyik oldalán töltsd fel bab chips-szel (ezt én készítettem házilag)
  3. Megszórhatod a tetejét is vágott korianderrel.
  4. Természetesen bármi mást tehetsz a leves tetejére, amit a krémlevesekben megszoktál.

 

 

 

Recept értékelése: 
Average: 4.9 (23 votes)
hány csillagot kapott?