Egy recept a régmúltból...
Arab nevén már többen ismerhetik, ez a híres Bessara. Az arab világban szinte mindenhol készítik ezt a levest, országa válogatja, hogy hogyan, milyen alapanyagokból. Nekem a fava babból készített variáció a legszimpatikusabb. A Fava bab miatt, amit gyerekkoromban édesanyám természetesen lóbabnak hívott, de nevezhette volna lapos babnak is. A fava bab nagyon fontos vitamin és főleg ásványi anyagok természetes forrása, tehát fogyaszd egészséggel, mert az egészségedre válik.
Ha szeretnéd egy kis különlegességgel feldobni a levest, így készíts bab chips-et hozzá:
Legalább 10 dkg-al több laposbabot áztass be. A chips-nek szánt babok végéről vágd le a kis fekete részt, ettől megnyílik a bab és így tedd vissza vízbe ázni, legalább további két órára.
200 fokra előmelegített sütőben a sütőpapíron szépen elosztott babokat süsd kb. 1 óráig (azért néha nézz rájuk, ne égjenek meg). A megsült babokat még forrón forgasd meg annyi olivaolajban, hogy a babok felülete jó olajossá váljon mindenhol. Ízesítsd kedved szerint.
Hasznos linkjeim a recepthez:
Ha szeretnél többet tudni a lóbabról, kattints ide: Fava avagy a Lóbab
1. A beáztatott babról öntsd le a vizet, majd öblítsd le.
2. Szedd le a felpuhult héját és egy mozdulattal válaszd ketté a babot. Azokat a babokat, melyek nem puhultak fel, könnyű szívvel kidobhatod, mert vagy tényleg kavics keveredett a babod közé :-), vagy olyan száraz, hogy a főzés sem fog segíteni rajta (az ilyen babokat, ha a pultra ejted kavicsos hangot produkálnak, a felázott bab tompán puffan).
3. Egy serpenyőben forrósíts fel egy kevés olajat, dobd bele a vöröshagymát és kevergesd, amíg áttetsző nem lesz.
4. Add hozzá a fokhagymát és kevergesd tovább két percig.
5. Öntsd át a hagymákat egy elég nagy lábosba, öntsd fel a vízzel, tedd bele a babot, sózd meg és forrald fel.
6. A keletkező habot távolítsd el, majd főzd a babot puhára (kb. 30-40 perc).
7. A római köményt szárazon pirítsd illatosra, majd mozsárban törd porrá.
8. Add a leveshez a fűszereket és botmixerrel pürésítsd.
9. Forrósítsd fel, majd tálalás előtt keverd bele a citromlevet és a koriandert.