Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Bras-sho-wi recept
Bras-sho-wi recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Azaz brassói aprópecsenye kínaiul...

A Magyar-kínai receptek ötlete egy munka kapcsán fordult meg a fejemben. Sok idő telt el a megvalósulásig, pedig a receptek az eredeti elképzelések szerint készültek el. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi szükség van a bevált, tradicionális receptek közel sem hagyománytisztelő átiratára... A legjobb receptnek sem árt, ha felfrissül, de ennél gyakorlatiasabb szempont volt, hogy az ételek egészségesebbek, elkészítésük pedig gyorsabbá váljanak.

Mindegyik étel hagyományos, öntöttvas wokban készült, "stir and fry" technikával. Ennek a technikának a lényege, hogy a magas hőfokra hevített wok teljes, egyenlő hőmérsékletű felületét használva az alapanyagok minden egyes darabja érintkezik a felülettel és állandó keveréssel állandó mozgásban vannak. Így gyorsan megpirulnak, kevesebb tápanyagot veszítenek. Ahhoz, hogy ez a hatás érvényesüljön ügyelni kell arra, hogy ne túl nagy adagokat pirítsunk egyszerre, különben nem mindegyik darab fog érintkezni a felülettel. Wok híján ezeket az ételeket is el lehet készíteni nagyobb serpenyőkben is, de azért a wok az igazi, érdemes beszerezni egyet.

A Brassói aprópecsenye eleve kínálja magát, hogy wokban készítsük el. Mivel ez a Brassói nem az a Brassói, ezért az étel neve is kínaisodott, jelezve a másságot: senki ne is kérje számon rajtam a hagyományosságot. A receptátirat semmi különleges kínai alapanyagot nem tartalmaz, így bárki elkészítése nem ütközhet beszerzési akadályokba. Kivéve a kínai ötfűszerkeveréket, ami a legtöbb nagyobb élelmiszerbolt polcán megtalálható, de hanem, vagy inkább használnál hozzá saját fűszerkeveréket, itt találhatod a fűszerkeverék receptjét:  Kínai ötfűszer recept

Ez a recept csirkemellel készült, ízlés szerint cserélhető arra a sertéshúsfajtára, amiből a Brassói aprópecsenyét készíteni szoktad.

Rajta hát, kalandra fel!

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Kedvet kaptál a magyar-kínai receptekhez? Kattints ide a többi receptért: Magyar-kínai receptek

 

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
15 perc

Hozzávalók

50 dkg
csirkemell filé (kis kockákra vagy csíkokra vágva)
1 kg
Burgonya (meghámozva és kis kockákra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (ázsiai módra cikkekre vágva)
6 gerezd
fokhagyma (vékonyan szeletelve)
10 dkg
Zöldborsó (fagyasztott)
1 ek
magyar fűszerpaprika (édesnemes vagy csípős, ízlés szerint)
2 ek
kínai ötfűszer keverék
50 ml
Fehérbor (száraz)
  kis
Só (ízlés szerint)
1 l
Növényi étolaj (a sütéshez)
Elkészítés: 
  1. Az előkészített húst ízlés szerint sózd meg és forgasd össze egy evőkanál ötfűszer keverékkel és egy-két evőkanál olajjal. Tedd félre.
  2. A felhevített wokban süssük meg a burgonyát.
  3. Közben készítsük elő a többi alapanyagot, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  4. Az elkészült sültkrumplit szűrőkanállal szedjük ki és tartsuk melegen.
  5. A wokból távolítsuk el a felesleges olajat és kevés visszamaradton pirítsuk meg a vöröshagymát.
  6. Adjuk hozzá a húst és a fokhagymát, pirítsuk tovább öt percig.
  7. Lehúzva a hőforrásról a wokot, adjuk hozzá a fűszerpaprikát és a maradék ötfűszer keveréket. Öntsük fel a borral és pirítsuk, amíg a folyadék el nem tűnik.
  8. Végül adjuk hozzá a sültkrumplit és a zöldborsót, ízlés szerint sózzuk és jól forgassuk össze.
Ötletek a tálaláshoz: 

Szedjük a tányérra.

Recept értékelése: 
Average: 5 (4 szavazat)