Azaz chili hússal...
Tehát az étel nevében nincs benne, hogy paradicsommal, az sem, hogy babbal, az meg pláne nem, hogy kukoricával. Ennek megfelelően egyik nincs benne. A közhiedelem táplálta félreértés és félreértelmezés teszi csak bele. Ha már a félreértéseknél tartunk: a Chili con Carne nem Mexico szülötte. Ugyan spanyol névvel illették (valószínűleg nem véletlenül), de csak annyi köze van Mexikóhoz, hogy Mexikóba is átterjedt az étel. Mert így finom, paradicsom, bab és kukorica nélkül. Amerika más államaiban a bab és a paradicsom lehet az alapanyagok között, a kukorica azonban sehol sem. A hús marhahús legyen, de választhatsz, hogy darált vagy kockákra vágott formában.
Titka ennek az ételnek, hogy a paprikákat ne helyettesítsd mással. Ha mind a három nem is akadna horogra, akár egy is elég belőlük az igen különleges, mással össze nem téveszthető ízvilág kialakításához, de az ízek annál összetettebbek és egyedibbek lesznek, minél több fajta szárított paprikából kevered össze. Végszükségben használj jóminőségű őrölt chili fűszerpaprika keveréket.
Ez a chili-féle jelképe is lett Texas államnak Texas bowl of red néven. Sokan lenézik az amerikai konyhát, pedig ez az étel szinte mindenhol elterjedt, egyik legismertebb étel lett a világon, az amerikai konyha szülötte.
Természetesen a puritán alapreceptnek számos, gazdagított verziója létezik, egy azonban közös bennük (csak ismétlésképpen): egyetlen autentikus Chili con Carne sem tartalmaz paradicsomot (ketchup-ot meg pláne nem), babot és kukoricát (legfeljebb kukoricaliszt formájában a sűrítéshez).
Hasznos linkjeim a recepthez:
Ha többet szeretnél megtudni a receptben használt Guajillo paprikáról, kattints ide: Guajillo paprika (Chile Guajillo)
Ha többet szeretnél tudni az Ancho paprikáról, kattints ide: Ancho paprika (Chile Ancho)
Nézd meg más, Amerikában tanult, chili receptjeimet is: Chili receptek
Szedd a chilit tálakba, díszítsd karikára vágott újhagymával és durván reszelt cheddar sajttal. Kínálhatsz hozzá tortilla chips-et.