Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Előételek » parti receptek » Chili con Carne recept
Chili con Carne recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Azaz chili hússal...

Tehát az étel nevében nincs benne, hogy paradicsommal, az sem, hogy babbal, az meg pláne nem, hogy kukoricával. Ennek megfelelően egyik nincs benne. A közhiedelem táplálta félreértés és félreértelmezés teszi csak bele. Ha már a félreértéseknél tartunk: a Chili con Carne nem Mexico szülötte. Ugyan spanyol névvel illették (valószínűleg nem véletlenül), de csak annyi köze van Mexikóhoz, hogy Mexikóba is átterjedt az étel. Mert így finom, paradicsom, bab és kukorica nélkül. Amerika más államaiban a bab és a paradicsom lehet az alapanyagok között, a kukorica azonban sehol sem. A hús marhahús legyen, de választhatsz, hogy darált vagy kockákra vágott formában.

Titka ennek az ételnek, hogy a paprikákat ne helyettesítsd mással. Ha mind a három nem is akadna horogra, akár egy is elég belőlük az igen különleges, mással össze nem téveszthető ízvilág kialakításához, de az ízek annál összetettebbek és egyedibbek lesznek, minél több fajta szárított paprikából kevered össze. Végszükségben használj jóminőségű őrölt chili fűszerpaprika keveréket.

Ez a chili-féle jelképe is lett Texas  államnak Texas bowl of red néven. Sokan lenézik az amerikai konyhát, pedig ez az étel szinte mindenhol elterjedt, egyik legismertebb étel lett  a világon, az amerikai konyha szülötte. 

Természetesen a puritán alapreceptnek számos, gazdagított verziója létezik, egy azonban közös bennük (csak ismétlésképpen): egyetlen autentikus Chili con Carne sem tartalmaz paradicsomot (ketchup-ot meg pláne nem), babot és kukoricát (legfeljebb kukoricaliszt formájában a sűrítéshez).

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ha többet szeretnél megtudni a receptben használt Guajillo paprikáról, kattints ide: Guajillo paprika (Chile Guajillo)

Ha többet szeretnél tudni az Ancho paprikáról, kattints ide: Ancho paprika (Chile Ancho)

Nézd meg más, Amerikában tanult, chili receptjeimet is: Chili receptek

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
180 perc

Hozzávalók

50 dkg
marhacomb (kis kockákra vágva vagy darált hús)
2 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
4 szelet
Bacon (apróra vágva)
5 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
5 dl
sör
250 ml
kávé
3 db
Guajillo paprika (szárított)
2 db
ancho paprika (szárítva)
2 db
Chitpotle paprika (szárítva)
1 ek
köménymag (őrölt)
1 mk
Szegfűbors (őrölt)
1 mk
Szegfűszeg (őrölt)
  kis
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 marék
tortilla chips (a tálaláshoz)
1 db
Zöldhagyma (karikára vágva a tálaláshoz)
5 dkg
Cheddar sajt (a tálaláshoz)
Elkészítés: 
  1. Száraz serpenyőben pirítsd, de ne égesd meg a szárított paprikákat, amíg illatozni nem kezdenek.
  2. Áztasd be őket 2,5 dl meleg vízbe minimum egy órára.
  3. Ha felpuhultak, magozd ki őket és vágd nagyon-nagyon apróra. Az áztatóvizet tedd félre, szükséged lesz rá.
  4. A sóval és borssal ízlésed szerint ízesített marhahúst egy kevés olajon pirítsd meg, szedd ki és tedd félre.
  5. Egy kevés olajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát a bacon társaságában.
  6. Add hozzá egy percre a fokhagymát, majd kövesse a hús és az apróra vágott paprikák. Jól forgasd össze.
  7. Öntsd fel a sörrel, a kávéval és a paprika áztatólevének felével. 
  8. Add hozzá a fűszereket, hozd forrásba, majd alacsony lángon három órán át párold, vagy amíg a hús szinte szétesősre puhul és a chili be nem sűrűsödik. Közben, ha szükséges, a folyadékveszteséget pótold a maradék áztatólével.
Ötletek a tálaláshoz: 

Szedd a chilit tálakba, díszítsd karikára vágott újhagymával és durván reszelt cheddar sajttal. Kínálhatsz hozzá tortilla chips-et.

Recept értékelése: 
Average: 5 (6 szavazat)