Jelentése: "nagy kagyló"
Származási hely: Campania
Átlagos mérete: 65 mm hosszú és 35 mm széles
Ami a Conchiglioni tésztáról az eszembe jut:
Nem árt, ha tudod, hogy ezt a tésztafajtát így nevezik hivatalosan, még akkor is, ha minden bizonnyal a köznapi nevén fogod nevezni: kagylótészta. Noha több olasz tésztafajta formájának megalkotásánál megihlették az alkotókat a különböző tengeri kagylófajták házai, mégis ezt a tésztafajtát azonosítjuk "A kagylótészta" formával. Az üzletekben kutakodva több méretben (az egészen kicsiktől az óriásig) találhatsz belőlük a polcokon. A kagylótészták családjának a Conchiglioni a legnagyobb méretű tagja, ő az óriás.
Méreténél fogva ez a tészta töltenivaló: tehát előbb főzzed, aztán töltsed, majd süssed. Töltheted akár húsos (zöldséges) paradicsomos vagy tejszín vagy akár sajt alapú szósszal. Mindegy. Akármelyik jó választás lesz. Kezeld ezt a tésztafélét, mint egy ehető kis tálkát a kedvenc szószodhoz. Ha Olaszországban jársz, többször találkozhatsz vele a déli vidékein az országnak, ahol eleve népszerűbb elkészítési módszer a sütése a tésztáknak.