Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Töltött tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Töltött tészták » Tölthető tésztafajták

Tölthető tésztafajták

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "ingujj, muff"
 
Származási hely: USA
 
Átlagos mérete: 30 mm átmérőjű és 50 mm hosszú
 
 
Amit a Manicotti tésztáról GOCK gondol:
Olaszországban biztosan mást kapsz az asztalodra ha egy étteremben Manicottit rendelsz, mintha Amerikában tennéd ezt. Ha Olaszországban lenne Hortobágy, akkor a Manicotti lenne a vega hortobágyi palacsinta, hiszen legáltalánosabban sajttal és spenóttal töltött, majd paradicsomos szószban megsütött palacsintát takar az étel. Amerikában azonban ha Manicottit rendelsz, akkor Canelloni-féleséget kapsz. Így természetesen egy amerikai tésztaboltban vásárolhatsz szárított Manicottit is, ami némileg nagyobb átmérőjű és általában rövidebb a Canelloni tésztánál, így könnyebben is tölthető.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: " farkasszem"
 
Származási hely: Campania (Nápoly)
 
Átlagos mérete: 55 mm hosszú és 25 mm átmérőjű
 
Másnéven: Bombardini
 
 
Amit az Occhi di lupo tésztáról GOCK gondol:
 
Indián varázsló  
-megsejti halálát- 

Tegnap éjjel álmomban, sütött a hold és táncoltam. 
Hangom csuklott törötten, szellemek jártak körömben. 
Nyelvem alatt izzó parázs, három napig tart a varázs. 
Féltem, arcom földbe fúrtam, hideg verejtékben úsztam, 
Vállamra ültek szellemlények, farkasszemet velük nézek. 
Nem mondtak õk semmit talán, csak két szót súgtak: 
                                                                            Párizs, Halál.

Jim Morrison

Ez a tészta óriási méretű, penne vagy egyenes vágásású, ovális, a farkas szemvágásához hasonlatos formájú és különböző méretű csőtészta. Miért pont a farkasé ez a szem? Olaszországban különleges kultúrája van a farkasoknak, mi más lenne hát?
A farkassal szembefordulni és a szemébe nézni... Legyen az valódi farkas vagy csak olyasvalami, amivel nehéz szembenézni, mindenképpen bátor dolog. 
 
Méretétől függően használd. A kisebbek megfelelő társítása húsos ragúféleségek, míg a nagyobbakat inkább töltsed majd süssed.
 
(Apropó ragú... Mindig elbizonytalanodtam, hogyan is kell helyesen írni... Ragu avagy ragú? Most utánanéztem, az eredmény bonyolítja a helyzetet. Attól függően kell ékezettel vagy anélkül használni, hogy az étel a francia eredetű, pörköltszerű ragout-ra avagy a legtöbbször paradicsomos, darabos, olasz Ragù-ra hasonlít jobban.)
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "nagy csiga"
 
Származási hely: Campania és Liguria
 
Átlagos mérete: 34 mm széles, 47 mm hosszú
 
 
Amit a Lumaconi tésztáról GOCK gondol:
 
Különleges, csigaházat imitáló, hajlított, csőalakú tészta, a Lumache nagyranőtt verziója. Az egyik vége nyitott, míg a másik vége teljesen zárt. A főzővíz ugyan átjárja, de méreténél fogva így is nevéhez méltóan csigalassússággal fő meg, de a szósz, ami belekerül, az benne is marad.
 
Kialakításánál fogva elsősorban töltik majd sütik, így te is így használd. Főzésekor vigyázz rá, ahogy kevergeted a vízben, ne törd össze... 
 

 

A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Jelentése: "nagy nád"
 
Származási hely: Ismeretlen
 
Átlagos mérete: 100 mm hosszú és 22 mm átmérőjű, 1 mm vastag
 
 
Amit a Canelloni tésztáról GOCK goldol:
Nem a Canelloni az egyetlen olasz olyan tésztafajta, amelynek az elnevezése körül bonyodalmakat és félreértéseket tapasztalhatsz. Sokszor előfordul, hogy egy-egy gyártó ugyanaz a név alatt teljesen más kinézetű tésztát forgalmaz, mint a másik. Olaszországban régiónként sokszor nevezik másképpen ugyanazokat a tésztákat, ugyanakkor ezek a variációk méretben és kivitelben is mutathatnak kisebb vagy nagyobb eltéréseket.
 
A Canelloni tésztánál más a helyzet. 
 
Biztosan találkoztál már ezzel az igen nagyra nőtt, szinte locsolócső méretű, tölthető tésztával. Nagy valószínűséggel Canelloni névvel illették. De ugyanígy előfordulhat, hogy Manicotti volt a csomagolására írva, ha a gyártó amerikai és főleg ha a tészta felülete bordázott.
 
Ha "igazi" Canelloni-ra vágysz, a meggyúrt tésztából készíts Lasagne méretű lapokat, majd töltsd meg, amivel szeretnéd. Tekerd fel és süsd meg valamilyen szószban a sütőben. 
 
Talán valamelyik vasárnapi napon van ennyi időd, ha nincs és nem akarsz a tésztagyúrással bíbelődni, vásárolj kész Lasagne lapokat. Ha még kevesebb idővel rendelkezel, akkor a "töltöd, sütöd és kész" módon szeretnél eljutni egyszerűen és gyorsan a végeredményhez. Ebben az esetben vásárolj Canelloni tésztát. A csomagolását alaposan vizsgáld meg és keresed a varázsszót: sütésre előkészített. Mert ebben az esetben valóban minden könnyű és egyszerű lesz. Elkészíted a kedvenc tölteléked, gyorsan teletömöd a tésztacsöveket, sütőtálra sorakoztatod őket, leöntöd valamilyen folyadékdús szósszal és betolod  őket a sütőbe. Jó esetben fél óra alatt végzel is. Ezek a tészták legtöbbször tojással és normál búzalisztből készülnek, de akad szép számmal durum búzalisztből, tojás hozzáadása nélkül is készített tészta (a képeken is ilyen tésztát láthatsz).
 
Ha véletlenül nem ilyen tésztát vásároltál, számtalan problémával találkozhatsz menet közben és a Canelloni készítése kezdő hobby szakácsnak könnyen rémálommá válhat. Megfőzöd a tésztát, ahogy az a csomagolásán szerepel és a veszteségeid folyamatosan nővekednek. Főzés közben összetörnek, kinyílnak és összeragadnak. Ha az összeragadt példányokat szétválasztani szeretnéd, biztosan elszakadnak. Mondjuk ötödrésze a tésztádnak  a főzés közben odavész.
Nem baj, mondod, maradt még éppen elég. Nekiállsz tölteni és egyik a másik után hasad fel. Ügyességed és türelmed függvényében tésztáid harmada egyben marad megtöltve is. A megmenthető példányokat repedéssel lefelé fektesd a sütőtálra és már sütheted is. Sütés közben veszed észre, hogy még több tészta nyílik ki teljesen és kifolyik belőle a töltelék...
Kerültél már ilyen bosszantó helyzetbe?
 
Ha igen, akkor inkább tegyél így:
A tésztát nem több, mint két percig főzd elő, majd utána gyorsan, de óvatosan emeld át őket jeges vízbe, hogy ne főjenek tovább. Így elenyésző veszteséged keletkezhet főzés közben, ugyanakkor a tészta mégis elég puha, de rugalmas és könnyen tölthető marad.  
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 

Még nincsen

Jelentése: "nagy kagyló"
 
Származási hely: Campania
 
Átlagos mérete: 65 mm hosszú és 35 mm széles
 
 
Ami a Conchiglioni tésztáról az eszembe jut:
Nem árt, ha tudod, hogy ezt a tésztafajtát így nevezik hivatalosan, még akkor is, ha minden bizonnyal a köznapi nevén fogod nevezni: kagylótészta. Noha több olasz tésztafajta formájának megalkotásánál megihlették az alkotókat a különböző tengeri kagylófajták házai, mégis ezt a tésztafajtát azonosítjuk  "A kagylótészta" formával. Az üzletekben kutakodva több méretben (az egészen kicsiktől az óriásig) találhatsz belőlük a polcokon. A kagylótészták családjának a Conchiglioni a legnagyobb méretű tagja, ő az óriás.
 
Méreténél fogva ez a tészta töltenivaló: tehát előbb főzzed, aztán töltsed, majd süssed. Töltheted akár húsos (zöldséges) paradicsomos vagy tejszín vagy akár sajt alapú szósszal. Mindegy. Akármelyik jó választás lesz. Kezeld ezt a tésztafélét, mint egy ehető kis tálkát a kedvenc szószodhoz. Ha Olaszországban jársz, többször találkozhatsz vele a déli vidékein az országnak, ahol eleve népszerűbb elkészítési módszer a sütése a tésztáknak.
 
Nézd meg a kagylótészták családjának etalonját: Conchiglie Rigate