Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Előételek » parti receptek » Erdélyi padlizsánkrém
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

Aki konyhakertet üzemeltet, az tudja, hogy konyhakertünk eluralkodik rajtunk. Ő mondja meg, hogy mit főzzünk. Azt mindenképp, hogy miből. Erőszakos uralkodás ez. Vetsz, palántázol, ápolgatod, védelmezed a konyhakerted. Igyekezeted jó esetben meghálálja és eláraszt minden jóval. Mit tehetsz? Abból főzöl, amiből éppen dömping hangulat uralkodik a konyhakertedben. Hiszen munkád eredményét sajnálod veszni hagyni.

Ezt hívják tudományosan egészséges, tudatos táplálkozásnak. Termeld magad, amit lehet és készíts ételeket az idény zöldségekből vagy akár gyümölcsökből. Add meg magad, hagyd, hogy a konyhakerted uralkodjon rajtad.

Ahogy jön az ősz, egyre kevesebb az, amit frissen a konyhakertedből szedhetsz. A padlizsán ezek közé tartozik.

Idén közelebbi kapcsolatba kerültünk erdélyből származó emberekkel, barátokká is lettünk velük. Mutatnak érdekes és egyszerű népi ételeket nekem. Ilyen például az erdélyi padlizsánkrém. Végtelenül egyszerű, nem is érdemes túlbonyolítani. Persze nem én lennék én, ha nem próbálnám meg az egyszerűség érintetlen hagyásával GOCKságot csempészni még ezekbe az ételekbe is. Némi pimaszsággal feldobni, egyedivé varázsolni azt, ami Erdélyben tradició. Próbaképpen finomított napraforgó olaj helyett, finomítatlan olajat használtam hozzá (orosz boltokban lehet legfőképpen ilyenhez hozzájutni. Sajátos aromája egyedi ízt kölcsönzött az ételnek, ahogy a krémbe csempészett sumac (szömörce) is megtette a hatását.

Barátainkon tesztelve az ételt nagyon jó visszajelzést adtak rá. Nagyon finom, mosolyogtak. De láttam az arcukon, hogy a jóízű falatozás közben töprengenek. Olyan, mint amilyet ők készítenek és mégis valahogy egy picit más...

A padlizsán és a belőle készített padlizsánkrém közel-keleti behatástól nem mentes, ahogy az erdélyi konyhában kimutathatóan jelen van a közel-keleti infúzió. 

 

Előkészítési idő: 
25 perc
Főzési, sütési idő: 
60 perc

Hozzávalók

3 db
Padlizsán (fiatal, közepes méretű példányok)
1 fej
Vöröshagyma (igen apróra vágva)
1 dl
finomítatlan étolaj (ha nincs kedved orosz kisboltba menni érte, használj finomítottat vagy olívaolajat)
1 gerezd
fokhagyma (összezúzva, 2 gerezd, ha szereted az erősen fokhagymás ízeket)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
szömörce (ízlés szerint, opcionális)
Elkészítés: 
  1. A padlizsánokat lehetőleg a szabadban, parázson süsd szenesre (természetesen csak a héját). Lehetőség hiányában megteheted ezt a konyhában gázlángon, még sterilebben a sütőben grillezve.
  2. A megsült padlizsánokat egy pillanatra vízbe márthatod, ez segít abban, hogy majd később, ha kezelhetőre hűl, az elszenesedett héjától könnyebben megszabadíthasd.
  3. Amíg a padlizsán hűl, vágd nagyon-nagyon apróra a vöröshagymát és zúzd össze a fokhagymát.
  4. A kihűlt padlizsánokat vágd félbe és ha ragaszkodsz a hagyományokhoz akkor fából készült eszközzel távolítsd el a héját vagy kanalazd/kapargasd ki a belsejét.
  5. A padlizsánokat az egyszerűség kedvéért géppel pépesítsd.
  6. Add hozzá a hagymákat.
  7. Álladó keveréssel annyi olajat adagolj hozzá, amennyit éppen felvesz.
  8. Végül ízlésed szerint sózzad és borsozzad. Ha rám hallgatsz és hozzá tudsz jutni (arab vagy török üzletekben egyszerű dolgod lesz) sumac adagolásával egyedivé varázsolod a padlizsánkrémedet.
Ötletek a tálaláshoz: 

Ha teheted, akkor házilag sütött kenyérre kenve fogyasszad. Úgy az igazi.

Recept értékelése: 
Average: 4.5 (6 votes)
hány csillagot kapott?