Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Feketített lazac és szélesmetélt
Feketített lazac és szélesmetélt
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Noha általánosságban megkívánt, hogy egy étel tartalmazzon színekben is kontrasztot, a fekete mégsem tartozik a kedvenc színek közé a tányéron. Ahogy azonban szívesen veszek fel egy fekete pulóvert fekete nadrággal, így szívesen teszek a tányérra feketített lazacot, ahol a lazac rózsaszínsége éppencsak átsejlik a fekete szín alól és körítem egy igen széles metélttel, ami csak félig látszik ki a fekete pesto alól.

A fekete pesto ugyanazokat az alapanyagokat tartalmazza, mint zöld rokona. Az íze ugyanaz, csak a színe más? Természetesen nem. Noha a fekete pesto is bazsalikom+fokhagyma+olaj+mag összeállításon alapul, akárcsak a fekete pesto, az íze mégis teljesen más. A thai bazsalikom még csak-csak hasonlít a megszokott bazslikom levél ízéhez, azonban a feketére fermentált fokhagyma íze már markánsan elüt a fehér fokhagyma ízétől. A fekete szezámmag íze sem éppen hasonló a fenyőmagéhoz.

A meghökkentően sötét színek mellett a fekető pesto kiemelkedik egésséges mivoltával is, érdemes kipróbálni.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj meg a receptben használt tésztafajtával itt: Nastroni

Vagy válassz hozzá másféle tésztát itt: METÉLT TÉSZTÁK 

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
20 perc

Hozzávalók

30 dkg
lazacfilé (négy darabra vágva)
25 dkg
Nastroni tészta (vagy Pappardelle tészta)
1 fej
fekete fokhagyma (megtisztítva)
1 csésze
thai bazsalikom levelei
2 ek
fekete szezámmag
1 db
Chili (nagyon apróra vágva)
1 ek
Nádcukor
1 db
Lime (kicsavart leve)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
100 ml
olivaolaj
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Turmixold jól össze a következőket: négy gerezd fekete fokhagyma, a chili, a cukor és a limelé fele, valamint két három evőkanál olaj. ízesítsd sóval és borssal ízlésed szerint.
  3. Vágd négy darabra a halat, a bőrét hagyd rajta.
  4. Dörzsöld be a páccal a haldarabok húsát és tedd félre.
  5. Hevítsd fel a grill készülékedet.
  6. Közben készítsd el a pesto keveréket. Turmixold össze a maradék fokhagymát, limelevet, chilit és a cukrot a szezámmaggal, a bazsalikom leveleivel és annyi olajjal, amennyit felvesz. Ízesítsd sóval és borssal ízlésed szerint.
  7. A felhevített grillrácson grillezd meg a beolajozott bőrével lefelé nézve a haldarabokat öt percig (direkt grillezés), majd húzd félre vagy a parázst vagy a halszeleteket (amelyik egyszerűbb), csukd le a grill készüléked fedelét és tíz percig felejtsd ott a halakat (indirekt grillezés).
  8. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. A megfőtt tészta hosszától függően lazán csavarjunk fel tányéronként két-három szálat, majd tegyük a tányérra.
  2. A tészta hézagai közé nyomkodjunk be fekete pesto-t, majd fektessünk mellé egy haldarabot. 
  3. Díszítheted egy ág thai bazsalikommal.
Recept értékelése: 
Még nincs értékelve