Jelenlegi hely

Címlap

Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls menu_set_active_trail() függvényben (/space/www/gock/www/includes/menu.inc 2405 sor).

Származási hely: Calabria
 
Átlagos mérete: 60-100 mm hosszú
 
Másnéven: Filei, Maccheroni al Ferretto, Mparrettati
 
 
Amit a Fileja tésztáról GOCK gondol:
Bármelyik olasz tészta csoportot nézed, mindegyikre jellemző, hogy szinte a végtelenségig variálják a méreteket és az elkészítés során alkalmazott technikákat. A Fileja abba a csoportba tartozik, amelynél a következő a kiindulási helyzet:
Gyúrd meg a tésztát, sodord vékony rúddá, majd vágj belőle nudlikat.
Innen lehet folytatni kézzel, azon belül, tenyérrel vagy ujjakkal és sodorj belőle valamit. Van hogy ez csak egy aprócska sodrintás, van hogy annál több. Aztán vannak olyanok, ahol mindez nem sík felületen történik. Aztán vannak azok, ahol szerszámot is használhatsz, a legegyszerűbbet persze, mondjuk egy kötőtűt. A Fileja a kötőtűs csoportba tartozik...
Akkor lesz a nudliból Fileja, ha a nudliba hosszanti irányba nyomod bele a tűt és így sodrod fel a tésztát köré és ha már az jó hosszú, akkor csak kihúzod a tűt és jöhet a következő nudli... 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept::