Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Sodort tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Különleges tészták » Sodort tészták » Fileja

Fileja

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Származási hely: Calabria
 
Átlagos mérete: 60-100 mm hosszú
 
Másnéven: Filei, Maccheroni al Ferretto, Mparrettati
 
 
Amit a Fileja tésztáról GOCK gondol:
Bármelyik olasz tészta csoportot nézed, mindegyikre jellemző, hogy szinte a végtelenségig variálják a méreteket és az elkészítés során alkalmazott technikákat. A Fileja abba a csoportba tartozik, amelynél a következő a kiindulási helyzet:
Gyúrd meg a tésztát, sodord vékony rúddá, majd vágj belőle nudlikat.
Innen lehet folytatni kézzel, azon belül, tenyérrel vagy ujjakkal és sodorj belőle valamit. Van hogy ez csak egy aprócska sodrintás, van hogy annál több. Aztán vannak olyanok, ahol mindez nem sík felületen történik. Aztán vannak azok, ahol szerszámot is használhatsz, a legegyszerűbbet persze, mondjuk egy kötőtűt. A Fileja a kötőtűs csoportba tartozik...
Akkor lesz a nudliból Fileja, ha a nudliba hosszanti irányba nyomod bele a tűt és így sodrod fel a tésztát köré és ha már az jó hosszú, akkor csak kihúzod a tűt és jöhet a következő nudli... 
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 
Gondolataim a recepthez: 

KARÁCSONY 2012

A karácsonyi asztal fő fogásának kiválasztása nem volt egyszerű feladat, végül úgy gondoltam, hogy a korábbi hónapokban annyi olasz, javarészt tésztás ételt készítettünk, hogy legyen az ünnepi főfogás is olasz.

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?