Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » GOCK háromsajtos, nyári rakott cukkini receptje
GOCK nyári rakott cukkini receptje
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

A rakott ételek nemcsak a családom, de nagyon sokak kedvence is. Meglehetősen szerteágazóak a lehetőségek a receceptek terén még akkor is, ha a cukkinire szűkítjük az egyik alapanyagot. Rakott cukkinit is lehet megszámolhatatlan módon elkészíteni és pont ez a változatosság ennek az ételnek az egyik fő erénye. A most következő recept csak egy lehetőség a sok közül, mégpedig az a lehetőség, ahogy GOCK készíti.

Sok ételt érdemes különbözőképpen elkészíteni attól függően, hogy az év melyik időszakát éljük. Ebben a receptben azt olvashatod, ahogy GOCK a rakott cukkinit nyáron készíti. Ha bármelyik másik évszakban szeretnéd elkészíteni, kattints ide:

Bármelyik étel akkor a legfinomabb, ha friss alapanyagockból készíted el, a legfrissebb pedig az alanyag, ha a kertedből szerzed be. Mivel a konyhakert, a veteményes nem szupermarket, itt a "polcon" csak az található, ami éppen terem, ami éppen betakaríthatóvá válik. Ennek a receptnek a leírása úgy is kezdődhetne: Sétálj ki a konyhakertedbe, keress a nagyranőtt levelek között két szép cukkinit és szakajts hozzá négy-öt pirosra érett paradicsomot, mérettől függően...

A cukkini nem mondhatni túlságosan karakteres ízű zöldségnek. Ezért rakva akkor szeretjük igazán, ha paradicsommal és sok sajttal párosítjuk. Készítheted természetesen darált hússal is ezt az ételt, de sokkal jobban szeretjük, ha reszelt (morzsolt) csirkemell kerül bele. A húst csípős tyúkhúsleves kockából készített alaplében főztem meg.

A reszelt sajtkoktél karakteres ízű sajtokból állt össze. Talán ezt az egyedi ízt nem érdemes trappista sajtra szűkíteni, így a finom... 

A rakott étel elkészítése általában igényel némi időt, fáradságot, azonban az eredmény mindig megéri. Ha van gőzpárolód, jelentősen egyszerűsíti és lerövidíti az időt, ami az elkészítéshez szükséges.

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Reszelt hús recept

 

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
60 perc

Hozzávalók

50 dkg
morzsolt csirke (receptje fentebb)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
3 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
2 db
Cukkini (5 mm-es karikákra vágva)
4 db
Paradicsom (héjától megfosztva majd kis kockákra vágva)
1 marék
bazsalikom (levelei csíkokra vágva)
1 ág
Rozmaring (levélkéi apróra vágva)
1 csokor
petrezselyem (levélkéi apróra vágva)
8 dkg
Bacon (opcionális, kis kockákra vágva)
1 doboz
Sűrített paradicsom
4 dl
Tejföl
15 dkg
Cheddar sajt (nagylyukú reszelőn lereszelve)
15 dkg
emmentali sajt (nagylyukú reszelőn lereszelve)
5 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
Olaj
1 ek
Fűszerpaprika
1 csésze
Jázmin rizs
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. A lekarikázott cukkinit sózd le, tedd félre.
  3. Pirítsd meg a rizst egy kevés olajon, öntsd fel másfélszer annyi vízzel, mint a rizs mennyisége, adj hozzá sót és tedd zárt edényben a gőzpárolóba.
  4. Metsszed be keresztirányban a paradicsomokat.
  5. Ha van gőzpárolód, tedd bele a rizst, a cukkinit és a paradicsomokat, állíts be 100 Celsius fokot. A paradicsomot egy perc után, a cukkinit 3 perc után, a rizst pedig 15 perc után vedd ki. Ha nincsen, akkor a rizst párold meg, ahogy szoktad, a paradicsimot forrásban lévő vízbe merítsd, majd vedd ki, a cukkinit ugyanabban a vízben előfőzheted 3 percig.
  6. A paradicsom héját húzd le és kockázd fel.
  7. Egy serpenyőben pirítsd üvegesre a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát is és pirítsd tovább egy percig.
  8. Add hozzá a sűrített paradicsomot, pirítsd tovább két percig.
  9. Végül add hozzá a paradicsomot, a rozmaringot és a bazsalikomot is. Öntsd fel egy kevés vízzel, majd sózzad és borsozzad ízlésed szerint, majd párold kb. 10 percig.
  10. Forgasd hozzá a húst, ha kell, önts hozzá még egy kevés vizet, párold tovább 2-3 percig.
  11. Közben keverd ki a tejfölt a fűszerpaprikával, sózzad és borsozzad ízlésed szerint.
  12. Olajozz ki egy hőálló tálat és terítsd el benne a párolt rizst.
  13. Oszd el rajta a serpenyő tartalmával, majd vékonyan kend meg egy kevés tejföllel.
  14. Szórd rá a sajtkeverék harmadrészét, majd szépen sorakoztasd fel a tetején a cukkini karikákat.
  15. Oszd el rajta a maradék tejfölt, szórd meg a maradék sajttal és 220 Celsius fokra előmelegített sütőben süsd készre 20-25 perc alatt, vagy amíg a sajt aranybarnára nem sül rajta.
  16. Ha kész, vedd ki a sütőből és pihentesd legalább 10-15 percig. 
Ötletek a tálaláshoz: 

A pihentett rakott cukkiniből vágjál kedvedre való méretű kockákat, emeld át a tányérra, majd a tetejét megszórhatod friss, vágott petrezselyem zölddel.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 szavazat)