Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Hortobágyi húsos tészta recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Olyan közeli a magyar és az olasz trikolor egymáshoz. Elég csak egy picit változtatni bármelyiken, hogy a másik legyen belőle.

Elég egy kicsit belepiszkálni egy klasszikusnak talán nem, de hungaricumnak már mondható ételbe és át is alakul. Talán nem ordító tiszteletlenség, ha egy egyébként annak idején éttermi konyhahulladék hasznosítására szolgáló recept apró átalakítást szenved el a kezem alatt. Gondolkodtam azon, hogy ez az egyébként jól sikerült étel egyáltalán megszületett volna, ha nem azt a magyarul gazdag gasztronómiát hevesen romboló időszakot éljük akkoriban. Akkor, amikor a szürke rendőregyenruhához, a sötétkék iskolaköpenyhez szürkült a magyar ételek ízvilága: fűszerpaprika, só és bors.

Ettől még a kor ifjú ételszülöttje finom lett, különösen, ha otthon készíted, ellenőrzött körülmények között.

Miért érdemes megfontolni, hogy palacsinta helyett tésztába gyömöszöld a húst? 

Egyrészt egészségesebb. Kevésbé fogja megterhelni a gyomrod, ha egy vagy két hatalmas és igen kalóriadús palacsinta helyett durum tésztát használsz. Jó, nem minden üzletben lehet megtalálni ezt az óriási méretű penne-szerű Occhi di Lupo tésztát, de nyugodtan helyettesítheted más tölthető tésztával is. Canelloni tésztát szinte bárhol vásárolhatsz.

Másrészt sokkal gyorsabban készülhetsz el az étellel. Talán nem kell bizonygatni, hogy mennyivel gyorsabb megfőzni tésztát, mint palacsintatésztát kikeverni, majd kisütni.

Harmadrészt az egyediség. Elvégre elég kevés helyen látni olyat, hogy a hortobágyiban a palacsintát tésztára cserélnék.

Hogy finomabb-e így?  Ez már az egyéni ízlés dolga. 

Talán még további lényegesebb eltérés, hogy én nem szeretem, ha a húst pépesre pürésítik, sokkal finomabb szálakra szedve, avagy ahogy a receptben is gyorsabb, de hasonló eredménnyel járva nagylyukú reszelőn lemorzsolva.

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
50 perc

Hozzávalók

50 dkg
csirke felsőcombfilé (nagyobb darabokra vágva)
5 db
Paradicsom (közepes méretű, kis kockákra vágva)
2 db
fehér paprika (kimagozva, kis kockákra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 ek
Fűszerpaprika
3 ek
Tejföl
1 ek
Liszt
12 db
Occhi di lupo tészta (vagy más, nagymérető, tölthető tészta)
  kis
Olaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
  kis
petrezselyem (a tálaláshoz)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Kevés olajon pirítsd üvegesre a hagymát, majd dobd rá az ízlés szerint sózott és borsozott húst és 3-4 percig pirítsd tovább.
  3. Húzd le a hőforrásról, add hozzá a fűszerpaprikát, majd jól keverd össze.
  4. Add hozzá a paradicsomot és a paprikát, tedd vissza a hőforrásra, majd lassú tűzön, lefedve párold legalább 30-40 percig, amíg a hús omlós nem lesz. Ha szükséges közben adj hozzá egy kevés vizet.
  5. Közben főzd meg óvatosan a tésztát a csomagolásán található érténél 2-3 perccel rövidebb ideig. Majd öblítsd le hideg víz alatt (hogy ne főjön tovább) és forgasd össze egy kevés olajjal.
  6. Szedd ki a húst a serpenyőből, tedd félre.
  7. A visszamaradt pörkölt alapot turmixold össze, majd sűrű szövésű szitán passzírozd át.
  8. A kézmelegre hűlt húst nagylyukú reszelőn morzsold le, majd keverd össze 8-10 evőkanál szósszal és töltsd meg vele a tésztákat.
  9. A tejfölt keverd össze a liszttel és habard be a szószt.
  10. Kiolajozott hőálló tálba fektesd a megtöltött tésztákat, ízlés szerint öntözd meg a szósszal és lefedve 200 fokra előmelegített hőlégkeveréses sütőben 15 perc alatt süsd készre.
Ötletek a tálaláshoz: 

Óvatosan emelj át három téstát a tányérra, ízlés szerint locsold még meg a visszamaradt szósszal, díszítsd petrezselyemmel és azonnak tálald. Ha gondold, meglocsolhatod még egy kis további tejföllel is.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?