Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Mártások, szószok » Kínai édes-savanyú szósz recept
Kínai édes-savanyú szósz recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Az édes-savanyú szósz közismert kínai alapanyag igen széles felhasználási területtel.

Megteheted, hogy üvegbe zárt gyári változatát csak leemeled az üzlet polcáról, ennél egyszerűbb megoldás nincs, azonban számolnod kell azzal, hogy elhasználod mondjuk az üveg tartalmánák mintegy harmadát és bekerül a hütőszekrénybe beláthatatlan ideig. Aztán egyszer csak a szemétbe kerül lejárt felhasználási dővel. Tehát ez egyszerű, ugyanakkor drága megoldás.

Elkészítheted saját magad is, akár csak éppen annyit, amennyit felhasználnál. A recept egyszerűen és gyorsan elkészíthető, így sok időt nem vesztesz elkészítésével. Cserében pedig megkapod a lehetőségét annak, hogy az alapanyagok variálásával egyedi ízeket alkoss ételedhez. 

Pár variációs lehetőség a sok közül:

  • Ketchup helyett használhatsz sűrített paradicsom és Worcestershire szósz keverékét.
  • Rizsecet helyett használhatsz cider ecetet, de leegyszerűsített esetben a citromlé is megteszi
  • Ha igazán gyorsan szeretnéd elkészíteni, akkor a friss alapanyagok helyett használhatsz fokhagyma-, gyömbér- és vöröshagymaport is.
  • A vizet helyettesítheted tetszés szerinti gyümölcslével: lehet ez ananász, körte, narancs vagy mandarinlé.
  • Ugyan savas környezetben a nyílgyökérpor a legjobb sűrítőanyag, de ne ess kétségbe ha nincsen, helyettesítsd kukorica keményítővel.
  • Ha szereted az erőset, szórhatsz bele egy kevés morzsolt chilit is.

Használhatod mártogatós szószként meganyi távol-keleti ételhez, marinálhatsz vele húsokat avagy használhatod kedved szerinti stir and fry ételekhez.

Elkészítheted előre is, ha így teszel, akkor felhasználásig zárd üvegcsébe és tartsd hűtőszekrényben: az ízek szépen össze fognak érni. Akár hetekig is eláll...

Meggyőztelek?

Hasznos linkjeim a recepthez

Mi az a nyílgyökérpor? Kattints ide, megtudod: Nyílgyökér liszt (Arrowroot), a gluténmentes megoldás

 

Előkészítési idő: 
5 perc
Főzési, sütési idő: 
5 perc

Hozzávalók

2 ek
világos szójaszósz (vagy sötét, ha az erősebb ízeket szereted)
4 ek
Rizsecet (vagy más minőségi fehérecet)
2 ek
ketchup
4 ek
víz
1 ek
sake (vagy száraz fehérbor)
3 ek
Nádcukor
2 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 db
Gyömbérgumó (3 cm-es, apróra vágva)
1 db
Újhagyma (apróra vágva)
1 ek
Szezámmag olaj
4 ek
víz
2 ek
nyílgyökérpor (vagy kukorica keményítő)
Elkészítés: 
  1. Az első hat alapanyagot egy tálkában alaposan keverd össze.
  2. Egy kis serpenyőben az olajon alacsony hőfokon pirítsd meg a hagymát, fokhagymát és a gyömbért, majd keverd a tál tartalmához.
  3. Végül a nyílgyökérport keverd csomómentesre a maradék vizzel és keverd össze a szósszal.  
Ötletek a tálaláshoz: 

Tálkában kínáld.

Recept értékelése: 
Average: 5 (2 szavazat)