Az ötfűszer keverék a kínai konyha világszerte ismert eleme. Eredete a történelem homályába vész, ugyanakkor az biztos, hogy megalkotói nemcsak összetett ízhatást akartak elérni, de egyben az elemek (a Tűz, a Víz, a Föld, a Fém és a Fa) szimbólumai is egyben.
Legegyszerűbb, ha csak leemeled a kedvenc üzleted polcáról, de ha éppen nem találsz ilyet, ne búslakodj, készítsd el a keveréket frissen, a saját szájízed szerint. A keverék fűszerei már korántsem olyan egzotikusak, így könnyedén összeállíthatod az egyedi keverékedet. A szecsuáni bors helyett (bár íze jellegzetesen pikáns, az ismert borsok ízétől jelentősen eltér) nyugodtan használhatsz fekete vagy fehér borsot. Találhatsz olyan receptet is, ahol más fűszereket is használnak hozzá, de annak mi értelme? Az ötfűszer keverék öt fűszer keveréke. Nem pedig hat vagy hét vagy ki tudja mennyi...
Legjobb, ha frissen őrlöd fűszereidet, de összeállíthatod a keveréket eleve őrölt alapanyagokból is. A receptben közölt mennyiségek bőségesen elegendőek egy négyszemélyes wokban készült húsétel gazdag ízesítésére.
GOCK receptek a kínai ötfűszer keverék használatával:
Kínai ötfűszeres csirkemell recept
n.a.