Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Kínai ötfűszeres csirkemell recept
Kínai ötfűszeres csirkemell recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Sokan ódzkodnak a távol-keleti ételektől az azokban felhasznált különleges alapanyagok és az idegen ízek miatt. Ebben a receptben azonban semmi különleges alapanyag nem szerepel, így nem kell félni attól, hogy a megkezdett, drágán vásárolt alapanyagok később a tárolási idő alatt megromlanak. 

A recept elkészítése semmi különösebb főzőtudást sem igényel, bárki gyorsan és egyszerűen elkészítheti. Ízei nem harsányak, kítűnő lehetőség bárki számára, hogy a távol-keleti ízekkel megbarátkozzon. Wok hiányában elkészíthető mély, tapadásmentes serpenyőben is, ugyanakkor azért a legtökéletesebb ízeket és állagot hagyományos, öntöttvas wok használatával érhetjük el. A wok technika egészséges, hiszen nagy hőfokon a zöldségeket csak kívülről pirítjuk meg, állandó mozgás mellett, így a zöldségek vitamin tartalmából a főzés során kevesebbet veszítenek. Fontos, hogy pirításkor a wok teljes felületét használva, minden éppen pirított alapanyag érintkezzen a wok felületével. Ezért ha nagyobb adagot készítesz, akkor azt érdemes több lépcsőben, kisebb adagonként elkészíteni és a végén összeforgatni.

A kínai ötfűszer keverék receptjét itt találod ( Kínai ötfűszer recept ) vagy megvásárolhatod a kedvenc üzletedben. 

Hasznos linkjeim a recepthez: 

Tudnivalók, információk a receptben használt alapanyagokról: 

zellerszárKaliforniai paprika

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
15 perc

Hozzávalók

40 dkg
csirkemell (csíkokra vágva)
1 db
Vöröshagyma (gerezdekre vágva)
2 db
sárgarépa (megtisztítva és vékonyan szeletelve)
6 gerezd
fokhagyma (megtisztítva és vékonyan szeletelve)
1 db
Kaliforniai paprika (kimagozva és vékony csíkokra vágva)
1 db
Halványító zellerszár (hosszában kettévágva, majd vékonyan szeletelve)
1 db
Narancs (kicsavart leve)
2 ek
Szójaszósz (sötét)
1 ek
kínai ötfűszer keverék
2 csésze
Rizs (tálaláshoz)
2 ek
Szezámmag olaj (vagy napraforgó olaj a sütéshez)
2 ek
Napraforgó olaj (a sütéshez)
Elkészítés: 
  1. A csíkokra vágott húst jól keverd össze a fűszer keverék és a szójaszósz felével, tedd félre.
  2. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  3. Készítsd el a rizst, ahogy szoktad. Én zárt edényben, gőzpárolóban párolom 3 csésze víz és egy teáskanálnyi só társaságában 100 fok Celsius hőfokon 15 percig.
  4. Közben hevítsd fel a wokot.
  5. Tedd bele az olajok felét és állandó keverés mellett 7 perc alatt pirítsd meg a húst, majd szedd ki és tedd félre.
  6. A maradék olajon állandó keverés mellett pirítsd öt percig a a zöldségeket a fokhagyma kivételével.
  7. Add hozzá a fokhagymát és a húst, a maradék szójaszószt és a fűszert, jól forgasd össze és pirítsd tovább 2.3 percig.
  8. Add hozzá végül a naracs kicsavart levét és a párolt rizzsel azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Hangulatos, ha az étkezőasztalon mindenki szed magának a wokból és a párolt rizsből.

Recept értékelése: 
Average: 5 (2 szavazat)