Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Desszertek » Torták » Narancsos cranberry torta recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
12
Gondolataim a recepthez: 

Késő nyáron, a fekete ribizli érésekor készítettem el ennek a tortának az ikertestvérét, aztán azóta hol ennek, hol annak a megrendelésére még elkészítettem nagyon sokszor. Fogytán a fekete ribizli készletem a mélyhűtőben, már csak egy zacskóval maradt, így most a cranberry szezon közepén ki akartam próbálni, hogyan működik ez a torta cranberry-vel. A torta kifejezetten karácsonyi desszert lett, hála a cranberrynek és a fűszerezettségének. Karácsonykor biztosan ez kerül majd az asztalunkra desszertként. A tésztája teljesen azonos, de hogy ne csak a gyümölcsöt váltsam egy másikra, megváltoztattam a torta formáját is. A nyers cranberry talán nem sülne át olyan finomra, mint a fekete ribizli, ezért a cranberryből először cranberry szószt készítettem és ezzel töltöttem a tortát. Mindenkit csak bíztatnék, hogy felvegye ezt a tortát a karácsonyi menüjébe. Nem csak azért, mert a cranberry olyan nagyon egészséges!

Előkészítési idő: 
50 perc
Főzési, sütési idő: 
70 perc

Hozzávalók

35 dkg
Liszt (átszitálva)
4 db
Tojás
20 dkg
Vaj
40 dkg
Nádcukor
1⁄2 csomag
Sütőpor
1 csipet
Szódabikarbóna
1⁄2 ek
Fahéj (őrölt)
  kis
Szegfűszeg (őrölt)
  kis
15 dkg
Mandula pálca
10 dkg
Fenyőmag
250 ml
Tejföl
2 db
Narancs (lereszelt héja)
30 dkg
Cranberry (friss)
6 ek
Lágy sötétbarna cukor
4 ek
Cointreau
250 ml
Narancslé (frissen tekert)
1 ek
Nyílgyökér por (vagy kukorica keményítő)
Elkészítés: 

1. Melegítsd elő a sütődet 160 fokra és jól vajazd ki a tortaformád.
2. Egy kis lábasban keverd össze a cranberry szószhoz valókat (cranberry, 150 ml narancslé, 3 evőkanál lágy cukor) és állandó kevergetés mellett főzd sűrűre. A bogyókat ne bántsd, kidurrannak azok maguktól is, amennyire éppen kell. Tedd félre.
3. Keverd össze a lisztet, add hozzá a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket.
4. A szobahőmérsékletű vajat keverd habosra a nádcukorral.
5. Add hozzá a tojásokat egyenként, minden egyes tojás hozzáadása között tarts egy kis szünetet és nézzed, ahogy a robotgéped szép habosra veri.
6. Öntsd hozzá a lisztes keverék egyharmadát és a tejföl felét és nézzed, milyen szépen dolgozik a géped.
7. Öntheted a lisztes keverék második harmadát, a maradék tejfölt és a narancshéjat is.
8. Kis nézelődés után öntsd hozzá a maradék lisztet is.
9. Vedd ki a gép alól a keverőtálat és most dolgozhatsz egy kicsit te is: keverd bele a magvakat.
10. A kész tészta felét egyenletesen oszd el a kivajazott kuglóf sütőformádban, töltsd meg a cranberry szirup kétharmadával úgy, hogy a szirup ne érjen a forma falához. 
11. Borítsd be a maradék tésztával, majd tedd a sütőbe és hagyd is ott másfél órányit, vagy amíg a tészta el nem válik a forma szélétől és a közepén beleszúrt tű nem marad nedves (vagy rázd meg egy kicsit a formát és ha az már nem lötyög, akkor biztosan jó).
12. Hagyd egy kicsit állni, majd óvatosan vedd ki a formából.
13. Kis serpenyőben keverd össze a maradék narancslevet, a maradék lágy barna cukrot és 1 evőkanál cointreau-t. Főzd sűrű sziruppá.
14. Várd meg, amíg a torta kézmelegre nem hűl, majd Jó sok helyen bökdösd meg a torta tetejét. Ecsettel hord fel rá a szirupot, kend meg az oldalát és a belső gyűrű falát is. A torta magába fogja szépen szívni.
15. Ha a torta beszívta a szirupot és többé-kevésbbé ki is hűlt, akkor a maradék cranberry szószt melegítsd vissza, majd botmixerrel mixeld össze és passzírozd át sűrűszövésű fémszitán.
14. Egy tálkában keverd össze a maradék likőrt a keményítővel és öntsd a szószhoz, jól keverd össze.
15. Ha már elég sűrű, akkor ecsettel vond be vele a torta tetejét. Díszítsd félretett nyers cranberry bogyókkal.
16.Tedd hűtőbe, hogy teljesen kihűljön.

Ötletek a tálaláshoz: 

Ahogy a tortákat szokás...

Recept értékelése: 
Average: 5 (3 votes)
hány csillagot kapott?