Késő nyáron, a fekete ribizli érésekor készítettem el ennek a tortának az ikertestvérét, aztán azóta hol ennek, hol annak a megrendelésére még elkészítettem nagyon sokszor. Fogytán a fekete ribizli készletem a mélyhűtőben, már csak egy zacskóval maradt, így most a cranberry szezon közepén ki akartam próbálni, hogyan működik ez a torta cranberry-vel. A torta kifejezetten karácsonyi desszert lett, hála a cranberrynek és a fűszerezettségének. Karácsonykor biztosan ez kerül majd az asztalunkra desszertként. A tésztája teljesen azonos, de hogy ne csak a gyümölcsöt váltsam egy másikra, megváltoztattam a torta formáját is. A nyers cranberry talán nem sülne át olyan finomra, mint a fekete ribizli, ezért a cranberryből először cranberry szószt készítettem és ezzel töltöttem a tortát. Mindenkit csak bíztatnék, hogy felvegye ezt a tortát a karácsonyi menüjébe. Nem csak azért, mert a cranberry olyan nagyon egészséges!
1. Melegítsd elő a sütődet 160 fokra és jól vajazd ki a tortaformád.
2. Egy kis lábasban keverd össze a cranberry szószhoz valókat (cranberry, 150 ml narancslé, 3 evőkanál lágy cukor) és állandó kevergetés mellett főzd sűrűre. A bogyókat ne bántsd, kidurrannak azok maguktól is, amennyire éppen kell. Tedd félre.
3. Keverd össze a lisztet, add hozzá a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket.
4. A szobahőmérsékletű vajat keverd habosra a nádcukorral.
5. Add hozzá a tojásokat egyenként, minden egyes tojás hozzáadása között tarts egy kis szünetet és nézzed, ahogy a robotgéped szép habosra veri.
6. Öntsd hozzá a lisztes keverék egyharmadát és a tejföl felét és nézzed, milyen szépen dolgozik a géped.
7. Öntheted a lisztes keverék második harmadát, a maradék tejfölt és a narancshéjat is.
8. Kis nézelődés után öntsd hozzá a maradék lisztet is.
9. Vedd ki a gép alól a keverőtálat és most dolgozhatsz egy kicsit te is: keverd bele a magvakat.
10. A kész tészta felét egyenletesen oszd el a kivajazott kuglóf sütőformádban, töltsd meg a cranberry szirup kétharmadával úgy, hogy a szirup ne érjen a forma falához.
11. Borítsd be a maradék tésztával, majd tedd a sütőbe és hagyd is ott másfél órányit, vagy amíg a tészta el nem válik a forma szélétől és a közepén beleszúrt tű nem marad nedves (vagy rázd meg egy kicsit a formát és ha az már nem lötyög, akkor biztosan jó).
12. Hagyd egy kicsit állni, majd óvatosan vedd ki a formából.
13. Kis serpenyőben keverd össze a maradék narancslevet, a maradék lágy barna cukrot és 1 evőkanál cointreau-t. Főzd sűrű sziruppá.
14. Várd meg, amíg a torta kézmelegre nem hűl, majd Jó sok helyen bökdösd meg a torta tetejét. Ecsettel hord fel rá a szirupot, kend meg az oldalát és a belső gyűrű falát is. A torta magába fogja szépen szívni.
15. Ha a torta beszívta a szirupot és többé-kevésbbé ki is hűlt, akkor a maradék cranberry szószt melegítsd vissza, majd botmixerrel mixeld össze és passzírozd át sűrűszövésű fémszitán.
14. Egy tálkában keverd össze a maradék likőrt a keményítővel és öntsd a szószhoz, jól keverd össze.
15. Ha már elég sűrű, akkor ecsettel vond be vele a torta tetejét. Díszítsd félretett nyers cranberry bogyókkal.
16.Tedd hűtőbe, hogy teljesen kihűljön.
Ahogy a tortákat szokás...