Nem ételrecept ez, hanem egy ősi alapanyag előkészítési technika, amit nagyon szeretek és igen gyakran használok. Ezzel az eljárással a darált húst helyettesítheted (amikor lehet) egy szerintem annál finomabb alapanyaggal. Nem mellékes szempont a bizalmatlanság: pontosan tudod minden esetben, hogy az üzletben mit darálnak le, amit darált húsként kézhez kapsz?
A technika kézi munkát igényel, géppel nem végezhető el. Elvégre a végeredményben nem húspépet, hanem kis darabokból álló, szálas szerkezetű húst szeretnénk látni.
1. Keresd ki a receptet, amiben a reszelt húst szeretnéd használni. Ennek megfelelően válaszd ki a húst hozzá, ami lehet:
2. Döntsd el, hogy mit szeretnél tenni a hússal:
vagy
Ha grillezed, akkor fűszerezd a húst ízlésed szerint, majd grillrácson vagy grillserpenyőben készítsd el.
Ha a főzés mellett döntesz, válassz hozzá folyadékot, amiben megfőzöd a húst, ez lehet:
A levet forrald fel, majd az ízlésed szerint fűszerezett húst főzd meg. A recepttől függően a hús főzőlevét őrizd meg esetleges hígitásra.
3. Végül a grillezett vagy főtt húst hűtsd kézmelegre, majd nagylyukú reszelőn morzsold le. Az eljárás során nem kell a húst mindenáron átgyömöszkölni a reszelő lyukain, elég ha a lyukak élén lemorzsolod. Fontos a hús hőmérséklete: ha nem hűtöd le eléggé, akkor bizony fájdalmasan égető érzés lesz a kezednek ez a művelet. Ha azonban a hús a kelleténél jobban kihűl, akkor hidegen már rideggé válik és nem morzsolódik olyan jól.
Az így előkészített reszelt/morzsolt húst széleskörűen felhasználhatod különböző salátákban, levesekben és mediterrán, főleg tésztás vagy rakott főételekben vagy bármi másban.
Nagyon egyszerű eljárás, ha még nem ismerted volna, akkor próbáld ki, gyakran fogod te is alkalmazni.
Használd a kiválasztott ételekben hozzáadott alapanyagként.