Ezt az ételt egy receptverseny egyik fordulójára készítettem. Az előző fordulók alapanyagai nem ihlettek semmi különlegességre, pedig ha valamin gondolkodom és nem csak egy szimpla vacsorának szánom a család asztalára, akkor a célom, hogy különleges legyen. Ebben a fordulóban a meghatározott öt kötelező alapanyag (rizs, sonka, sajt, ketchup és olivaolaj) kombinációja sem kínálta tálcán a különlegességet és ráadásul nem is könnyű egyedien párosítani őket. Nézegetve az alapanyagok listáját, egy sushi képe ugrott be először. Utána már csak azon kellett gondolkodnom: na jó, de ilyen sushi nincs... Hogyan alkossam meg, hogy legyen? Sanyi (a Miele Főzőiskola szakácsa) mondta egyszer, hogy én fabrikálok olyan ételeket, amilyen ételek nincsenek is. Akkor sem tudtam hirtelen eldönteni, hogy ezt dícséretnek vagy szidásnak vegyem, talán mindkettő pozitív esetben. Merőben szokatlan dolog és talán tiszteletlenség is egyben az általam nagyra becsült tradícionális sushi készítés technológiáját és koncepcióját ennyire kicsavarni, ezért is hívom sushi imitációnak. De higyjétek el. a recept működik a valóságban, mert finom és ráadásul igen látványos is. Szokatlan? Az. Sushinak mindenképpen, hiszen se hal, se zöldség és még a rizs is az általam favorizált thai fekete rizs, a jól bevált sushi rizs helyett. Az alapanyagait tekintve felcimkézhetem "Super Food" jelzővel. A Thai fekete rizs, a cranberry és a paradicsom egy ételben felér egy egész doboz multivitamin tablettával, antibakteriális és rákmegelőző kúrának egy adagjával.
1. Előző este mosd át a rizst, majd egy hőálló tálban keverd össze a vízzel, add hozzá a sót, az ecetet és a mirint is.
2. Keverd össze egy tálkában az olivaolajat és a hagymát és add a rizshez, jól keverd össze.
3. Zárd le a tálat és tedd 30 percre 180 fokra előmelegített sütőbe.
4. Vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni, majd tedd hűtőbe egy éjszakára. Ne nézz a fedő alá, ha nem akarod idegesíteni magad, mert aggódni fogsz: a rizs még vízben úszik. Másnap, ha előveszed, megnyugszol: a rizs felitta a levét és kellően tapadóssá válik.
Összeállítás:
1. Dolgozz egy vágódeszkán.
2. Helyezd rá a bambusz sushi tekerődet.
3. Tegyél rá egy nori lapot, akkurátusan, vékonyan és egyenletesen fedd be rizzsel, közben a kanál túlfelével nyomkodd is a lapra, hogy az kellően átvegye a rizs maradék nedvességtartalmát.
4. Helyezz rá még egy nori lapot. (Normál sushinál ezt ne tedd, itt viszont a tölteléket védeni kell a fekete rizs agresszív szinezőanyagától)
5. Szórd egy sávban (keresztirányban) a lapra a vágott sonka felét, aztán rá a fele cheddar sajtot, majd végül a zöldséget imitáló zöld sajt felét is.
6. Óvatosan, több lépésben, de kellő nyomást gyakorolva a tekercsre, tekerd fel a sushit.
Mindezt ismételd meg még egyszer, ha ügyes voltál, éppen még egy tekercsre elegendő alapanyagod marad.
7. Hagyd állni, míg a tekercs összeáll, utána visszateheted még egy időre a hűtőbe.