Jelentése: "lyukas" (az olasz buco vagy bucato szavakból eredeztetve)
Származási hely: Közép-Olaszország (valószínűleg)
Átlagos mérete: 3 mm vastag, a közepén 1 mm-es lyukkal és 250 mm hosszú
Amit a Bucatini tésztáról GOCK gondol:
Mintha spagetti volna… Olyan vastag spagetti, amelyiknek sohasem főne át a közepe, anélkül hogy a külső része túl ne főne, ezért lyukas… Hála a lyuknak, ahová a főzővíz is eljut, ez a tésztafajta mégiscsak hamarabb fő meg, mint a spagetti. Akárcsak a tömör spagettiknek, a lyukas változatainak is létezik vastagabb (Perciatelli), még vastagabb (Maccheroncelli) és még vastagabb (Ziti) és még annál is vastagabb (Candele) verziója.
A Bucatini ősi tésztafajta, eredete visszanyúlik a középkorba és a spagettihez hasonlóan alapvető szerepet játszik az olasz tésztakultúrában. Nem csak az olaszéban, hiszen makaróni néven Magyarországon is meghatározó fajtája a tésztás ételekben ez a hosszú, lyukas tésztafajta. Használhatod bármelyik fajtáját a teljes hosszában is, illetve tördelve egyaránt. A tördelési szokásokból alakultak ki a rövidre vágott, körkeresztmetszetű, belül lyukas tésztafajták rendkívül gazdag tárháza is.
Már a közepén átfutó lyuk is alkalmassá teszi ezt a tésztafajtát arra, hogy jól elnyelje a szószokat, ezt a képességét még fokozzák is azzal, hogy a felületét a Penne-hez hasonlóan érdesítik (Bucatini Rigate). Használd ezt a tésztafajtát darabosabb, húsos szószokkal.