Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Hosszú csőtészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Hosszú csőtészták » Bucatini

Bucatini

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "lyukas" (az olasz buco vagy bucato szavakból eredeztetve)

Származási hely: Közép-Olaszország (valószínűleg)

Átlagos mérete: 3 mm vastag, a közepén 1 mm-es lyukkal és 250 mm hosszú

 

Amit a Bucatini tésztáról GOCK gondol:

Mintha spagetti volna… Olyan vastag spagetti, amelyiknek sohasem főne át a közepe, anélkül hogy a külső része túl ne főne, ezért lyukas… Hála a lyuknak, ahová a főzővíz is eljut, ez a tésztafajta mégiscsak hamarabb fő meg, mint a spagetti. Akárcsak a tömör spagettiknek, a lyukas változatainak is létezik vastagabb (Perciatelli), még vastagabb (Maccheroncelli) és még vastagabb (Ziti) és még annál is vastagabb (Candele) verziója.

A Bucatini ősi tésztafajta, eredete visszanyúlik a középkorba és a spagettihez hasonlóan alapvető szerepet játszik az olasz tésztakultúrában. Nem csak az olaszéban, hiszen makaróni néven Magyarországon is meghatározó fajtája a tésztás ételekben ez a hosszú, lyukas tésztafajta. Használhatod bármelyik fajtáját a teljes hosszában is, illetve tördelve egyaránt. A tördelési szokásokból alakultak ki a rövidre vágott, körkeresztmetszetű, belül lyukas tésztafajták rendkívül gazdag tárháza is.

Már a közepén átfutó lyuk is alkalmassá teszi ezt a tésztafajtát arra, hogy jól elnyelje a szószokat, ezt a képességét még fokozzák is azzal, hogy a felületét a Penne-hez hasonlóan érdesítik (Bucatini Rigate). Használd ezt a tésztafajtát darabosabb, húsos szószokkal.

A tésztafajtához ajánlott recept:: 
Gondolataim a recepthez: 

Nem könnyű a családnak mindig új és új ételt kitalálni. Biztosan én vagyok a ludas benne, de testületileg nagy tésztarajongók lettünk. Azon senki sem csodálkozhat, hogy az éléskamrám tele van szebbnél is szebb és változatos tésztafajtával, de az már egyre nehezebb feladatnak bizonyul, hogy valami új tésztaszószt tegyek a tésztára, olyat, amit még nem unnak.

Recept értékelése: 
Average: 5 (11 votes)
hány csillagot kapott?