Jelentése: "hernyó"
Származási hely: Velence
Átlagos mérete: 2-3 mm vastag és 250-300 mm hosszú
Amit a Bigoli tésztáról GOCK gondol:
Ez a spagettinél vastagabb tésztafajta velencei jellegzetesség, közeli rokonságban áll a toszkán Pici tésztával.
Különbözősége elsősorban az alapanyában rejlik. Leggyakrabban hajdina vagy teljes kiőrlésű búzalisztből készítik, jellemzően kacsatojás hozzáadásával. Hagyományosan bronzformán extrudálva, frissen készített tésztát használnak fel, de előfordulhat szárított formában is. Felülete így rusztikus, érdes, jól tapadnak a felületére a szószok.
Valószínűsíthetően a tésztafajta eredete visszanyúlik egészen a XVII. századig, egy speciális, bigolaro-nak nevezett kézi eszközzel sajtolták. Ha nem is ezt a nehezen kezelhető, fáradságos munkát igénylő eszközt használod, te is elkészítheted.