Nem sok újdonságot tartalmaz ez a recept a többi erdélyi módon elkészített zakuszka recepthez képest, mindössze annyit, hogy az eltarthatóság, na meg az íz fokozása érdekében zsályával gazdagítottam. Ismeretes a zsálya tartósító hatása, így a mesterséges tartósítószerekkel szemben érzett ellenszenvem miatt a zsálya képességeiben bízom, hogy kitartson a zakuszka addig, amíg el nem fogy az utolsó üveggel is.
A zakuszka elkészítése nagyon sok munkával és fáradsággal jár, de szerintem mindenképpen megéri, hiszen a téli hónapok beálltáig bármelyik reggelihez lekaphatok egy üveggel. Megéri, hiszen az egész család szereti, egészséges és nagyon finom. Nekem megfelelő alapot adott az ételhez, hogy a kiskertemben termett padlizsánt, az ott termett paradicsomból készült pürét (sűrű paradicsomlé meghámozott és kimagozott paradicsomból készítve) és zsályát, babér levelet használhattam hozzá. Természetesen a Habanero paprika is a kertemben nőtt. Vásárolni csak a pritamin paprikát és a hagymát kellett hozzá. Ja, és az olajat sem én sajtoltam...
(Milyen jó, hogy az oldalon formanyomtatványt használok a receptek feltöltéséhez: nem tudtam kikerülni a kötelezően megadandó adatot a személyek számára vonatkozóan. Maradt a ! személyre, ha már ilyen méretű üvegekbe töltöttem végül, de a felhasznált alapanyagok mennyiségéből látszik, hogy nem egy, hanem 16 üveget tudtam teletölteni.)
Felhasználáskor az üveg tartalmát öntsd megfelelő méretű tálkába. Fogyassz hozzá friss kenyeret vagy készíts pirítóst.