Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Előételek » parti receptek » Baba Ganoush recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

A padlizsánkrém nagyon finom.

Akár ha erdélyi módra paprikával avagy anélkül készíted el, akár törökösen joghurtosan vagy így közel-keleti módra tahinivel és majonézzel (zsidó) vagy anélkül (arab). Kitűnő reggelire, tízóraira, uzsonnára, de még egy könnyed vacsora is kerekedhet belőle. Vendégeid sem fognak tiltakozni, ha egy partin előételnek ezt tálalod mártogatósnak. Az már különlegesebb megoldás, mint egyféle pestoként használva tésztához keverve szolgálod fel.

Érdemes akár többet is készíteni belőle, hiszen a hűtőben 4-5 napig eláll, de üvegekbe töltve és lefagyasztva akár egy év múlva is használhatod.

A receptben semmi különleges nincsen, autentikus, közismert receptként kezelhető. De mint minden ehhez hasonló receptben az alapanyagok mennyisége ízlésedtől függ. Bízz hát ízlelésedben és adagold a tahinit, a citromlevet és a fűszereket úgy, ahogy neked tetszik. Egy kicsit többet, egy kicsit kevesebbet...

Hogy ne legyen teljesen hétköznapi, virágformában tálalva talán már elüt a nagy átlagtól.

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

2 db
Padlizsán (megmosva)
1 db
Citrom (leve kicsavarva)
3 ek
tahini (azaz szezámmag paszta)
4 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
  kis
őrölt kömény (opcionális, ízlés szerint)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
olivaolaj (a tálaláshoz)
1 csokor
petrezselyem (a tálaláshoz)
1 db
Chili (apróra vágva, opcionális)
4 db
pitta (a tálaláshoz)
4 db
Koktél paradicsom (a tálaláshoz, opcionális)
  kis
Harissa (vagy csípős fűszerpaprika a tálaláshoz, opcionális)
  kis
fekete szezámmag (a tálaláshoz, opcionális)
Elkészítés: 
  1. Süsd meg a villával megszurkált padlizsánokat, lehetőleg a szabad ég alatti grillrácson, amíg a héja megég, a  húsa pedig a kanalazhatóságig felpuhul.
  2. Távolítsd el héját, a húsát pedig szedd ki és tedd egy sűrűszövésű szűrőbe, hogy a leve lecsepegjen.
  3. Ha már kicsepegte magát, tedd át egy keverőtálba, add hozzá a tahini pasztát, a citrom levét, a fokhagymát és a chilit is, ha szereted az erősebb ízeket. 
  4. Sózzad, fűszerezzed ízlésed szerint, majd botmixerrel pépesítsd.
  5. Hűtőszekrényben hűtsd ki felhasználásig.

 

Ötletek a tálaláshoz: 

Tegyél egy adagot a tányérra, spricceld meg olívaolajjal, szórd meg egy kevés Harissával (vagy csípős fűszerpaprikával), petrezselyemmel és fekete szezámmaggal. Kínálj hozzá Pittát.

Vagy ha szeretnél Baba Ganoush "virágot" készíteni:

  1. Tegyél egy adagot a tányér közepére.
  2. Nyomj a közepére egy domború csillagformát.
  3. Spricceld meg olajjal, szórd meg egy kevés Harissával és fekete szezámmaggal.
  4. Fodros petrezselyem rózsákkal töltsd fel a csillag közepét, majd nyomj a közepére egy egész koktélparadicsomot.
  5. Vágd cikkekre a pittát és rakd körbe vele a "virágot".
Recept értékelése: 
Average: 5 (8 votes)
hány csillagot kapott?