Jelentése: "rozmaring"
Származási hely: Dél-Olaszország
Mérete: 11 mm hosszú, 3 mm széles
Másnéven: Orzo, Risoni, Rosamaria, Rosa Maria, Rosamarina
Amit a Rosmarino tésztáról GOCK gondol:
"- Mi az elnevezések alaptétele, Langdale?
- Minden dolog Isten képmása, és... hát... minden...
- Kíméljen meg a makogásától. Thornburn, maga el tudná mondani az elnevezések alaptételét?
- Minthogy minden dolog Isten képmása, következésképpen minden elnevezés az isteni név képmása.
- És mi lesz egy tárgy igazi elnevezése?
- Az az elnevezés, ami aképpen tükrözi az isteni nevet, amiképpen a tárgy maga tükrözi Istent.
- És mi az igazi elnevezés tette?
- Tárgyát felruházni az isteni erő tükröződésével."
Ted Chiang: Hetvenkét betű (részlet)
Vajon így van-e az olasz tészták neveivel? A név meghatározza a tésztát és a különböző nevek különböző tulajdonságokkal ruházzák fel azt? Akkor is, ha egyes tésztafajták, még ha küllemükben vajmi kis különbséget mutatnak, másként nevezik el azokat, akkor más tulajdonságot öltenek?
A Rosmarino tészta keskeny, hosszúkás aprótészta fajta, nevét a rozmaring levélkéiről kapta. Csereszabatos az Orzo, illetve a Riso tésztával. Méreténél fogva elsősorban levesbetétként használható, azonban felhasználhatósága ennél sokoldalúbb. Használhatod még hideg vagy meleg salátákban kiegészítő alapanyagként, illetve sült tésztákban egyaránt. Gyártótól függően megjelenése szinte teljesen azonos a rizsszemekkel, kupacba halmozva legfeljebb a színe árulkodik tészta mivoltáról (sárgás árnyalata különbözteti meg a fehér rizstől). Ennek megfelelően bármilyen ételben használhatod rizs helyett, így akár köretként is megállja a helyét.