Jelentése: "csavart"
Származási hely: ismeretlen
Átlagos mérete: 12 mm átmérőjű és 48 mm hosszú
Másnéven: Elicoidali
Amit a Tortiglioni tésztáról GOCK gondol:
Ha már unod a Pennét, de már a Rigatoni-t is, de még mindig ragaszkodsz ahhoz, hogy olyan rövid csőtésztát használj, ami kívül s belül jól magába zárja kedvenc szószodat... Nos, akkor válaszd a Tortiglioni tésztát. Nagyon hasonló a Rigatoni tésztához, de annál kisebb a keresztmetszete, de egy kicsit hosszabb. A Tortiglioni is egyenes vágású csőtészta, de a legszembetűnőbb, hogy szemben a Rigatoni hosszirányú recézettségével, ennek a tésztának a recéi spirálisan futnak végig a felületén (innen kapta a nevét). Mintha meg lenne csavarva.
Kialakításánál fogva legjobb, ha darabos húsos és vagy zöldséggel teli szószokhoz társítod, de használhatod sült tésztákhoz is.
Nézd meg a "Nagytestvért" is, kattints ide:
Rigatoni