Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » olasz ételek » Arrabbiata szósz recept
Arrabbiata szósz
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Kevés ennyire csípős olasz étel van, nem véletlenül "mérges" a szósz neve. Igazítsd ízlésedhez és tűrőképességedhez a szószba adagolt chili mennyiségét. Azért ne feledd, ennek a szósznak az a lényege, hogy csípős legyen. Ha nagyon nem szereted a csípős ízt, inkább válasz más szószt a receptjeim közül:

Bolognai szósz receptje: Bolognai spagetti

Boscaiola szósz: Trottole erdei gombákkal, paradicsomosan

Alfredo szósz: Alfredo rózsaszín álma

Puttanesca szósz: Puttanesca tengerész módra kitekerve

Carbonara szósz: Spaghetti alla Carbonara

Amatriciana szósz: Spaghetti alla Matriciana

Marinara szósz: Marinara szósz

Nyáron készítsd inkább friss, szabadföldi paradicsomból, idényen kívül azonban jobban jársz, ha jóminőségű konzerv paradicsomot használsz hozzá. Egyéni ízlés, hogy én mindig az egészben eltett paradicsom konzervek mellett döntök. Így kedvemre valóan nagy darabos marad a szósz készre főzve is. Ha darabolt paradicsomból készült konzervet választasz hozzá, ebből az élményből kimaradsz. 

Válassz hozzá kedvedre való tésztafajtát itt: Olasz tészták térképe

Itt megtudhatod: Hogyan főzz helyesen olasz tésztát?

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
20 perc

Hozzávalók

1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
6 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
2 doboz
Paradicsom konzerv (egészben eltett)
120 ml
Vörösbor (száraz)
1 tk
morzsolt chili (vagy több, szárított)
1 marék
Bazsalikom levél (friss, apróra vágva)
1 ek
Lágy sötétbarna cukor (vagy nádcukor)
1⁄2 csokor
Petrezselyem levél (friss, apróra vágva)
1 doboz
Sűrített paradicsom
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
2 ek
olivaolaj
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Hevítsd fel az olajat és pirítsd üvegesre a vöröshagymát a zellerszárral és a chilivel együtt.
  3. Add hozzá a fokhagymát és pirítsd tovább egy percig.
  4. Öntsd fel a borral és hagyd, hogy a folyadék a felére apadjon.
  5. Add hozzá a paradicsom konzerveket, az egész paradicsomokat törd össze a fakanállal.
  6. Add hozzá az összes többi maradék alapanyagot és közepes lángon kb. húsz perc alatt főzd szószos állagúra. Sózzad és borsozzad ízlésed szerint.
Ötletek a tálaláshoz: 

Használhatod a szószt számtalan módon, legegyszerűbb esetben csak főzz ki egy adag tésztát és használd a szószt a tésztán.

Itt megtudhatod, Hogyan főzz helyesen olasz tésztát?

Recept értékelése: 
Average: 5 (5 szavazat)