Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Bach Kai rizseshús recept
Bach Kai rizseshús recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Azaz Bácskai rizseshús kínai módra...

A magyar-kínai receptek ötlete egy munka kapcsán fordult meg a fejemben. Sok idő telt el a megvalósulásig, pedig a receptek az eredeti elképzelések szerint készültek el. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi szükség van a bevált, tradicionális receptek közel sem hagyománytisztelő átiratára... A legjobb receptnek sem árt, ha felfrissül, de ennél gyakorlatiasabb szempont volt, hogy az ételek egészségesebbek, elkészítésük pedig gyorsabbá váljanak.

Mindegyik étel hagyományos, öntöttvas wokban készült, "stir and fry" technikával. Ennek a technikának a lényege, hogy a magas hőfokra hevített wok teljes, egyenlő hőmérsékletű felületét használva az alapanyagok minden egyes darabja érintkezik a felülettel és állandó keveréssel állandó mozgásban vannak. Így gyorsan megpirulnak, kevesebb tápanyagot veszítenek. Ahhoz, hogy ez a hatás érvényesüljön ügyelni kell arra, hogy ne túl nagy adagokat pirítsunk egyszerre, különben nem mindegyik darab fog érintkezni a felülettel. Wok híján ezeket az ételeket is el lehet készíteni nagyobb serpenyőkben is, de azért a wok az igazi, érdemes beszerezni egyet.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Kínai ötfűszer recept

Kedvet kaptál a magyar-kínai receptekhez? Kattints ide a többi receptért: Magyar-kínai receptek

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
25 perc

Hozzávalók

50 dkg
sertés lapocka (esetleg comb, keskeny csíkokra vágva)
3 db
tv paprika (kimagozva, rombusz alakúra vágva)
10 db
Koktél paradicsom (negyedelve)
1 db
Vöröshagyma (felezett cikkekre vágva)
4 gerezd
fokhagyma (vékonyan szeletelve)
1 1⁄2 csésze
Jázmin rizs
1 ek
kínai ötfűszerkeverék
1 ek
Fűszerpaprika
3 ek
Szójaszósz
1 ek
Chili szósz (elhagyható, ha nem szereted csípősen.)
50 ml
sake (vagy száraz fehérbor)
1 csokor
petrezselyem (apróra vágva a tálaláshoz)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Készítsd el a rizst, ahogy szoktad, ügyelj arra, hogy ne teljesen puhára párold. Én gőzpárolóban készítem, ezúttal 100 Celsius fokon 12 percig pároltam zárt edényben.
  3. Közben hevítsd fel a wokot.
  4. Önts bele olajat, majd pirítsd benne a húst a kínai ötfűszerkeverékkel együtt 3-4 percig, majd szedd ki belőle.
  5. Dobd bele a paprika darabokat és pirítsd két percig, majd szedd ki a húsra.
  6. Csökkentsd a wok hőmérsékletét, majd dobd bele a felezett cikkekre vágott hagymát és pirítsd 3-4 percig.
  7. Add hozzá a fokhagyma szeleteket és a negyedelt paradicsomokat és pirítsd tovább két percig,
  8. Öntsd hozzá a korábban megpirított húst és a tv paprikát, forgasd jól össze.
  9. Add hozzá a sake-t és hagyd, hogy a folyadék elpárologjon.
  10. Vedd le a hőforrásról a wokot, majd add hozzá a fűszerpaprikát és jól keverd össze.
  11. Tedd vissza a wokot, majd öntsd fel a szója és a chili szósszal, adj hozzá egy kevés vizet, és párold el róla a folyadékot.
  12. Add hozzá a közben elkészült rizst, jól forgasd össze, majd öntsd fel vízzel. Csökkentett hőmérsékleten párold addig, amíg a folyadék el nem párolog és a rizs teljesen meg nem puhul.
  13. Azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Szedd csak a tányérba vagy...

  1. Töltsd desszert formába és zömítsd jól.
  2. A tetejét szórd meg apróra vágott petrezyelyemmel.
  3. Díszítsd apróra vágott petrezselyemmel és egy szelet paradicsommal.
Recept értékelése: 
Average: 5 (5 szavazat)