Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Káin és Ábel áldozata recept
Gondolataim a recepthez: 

A recept megszületésének hátteréről

Az elmúlt napokban szóba került egy baráti körben a bibliai történet és a beszélgetés friss hatása miatt ránézve a készülő étel alakuló receptjére azonnal adódott a lehetőség, hogy az étel képi világa Káin és Ábel közismert konfliktusára épüljön.  

Törekvésem, hogy némely receptemmel (természetesen a többségük nem ilyen) kifejezzek gondolatokat, érzéseket vagy éppen csak egy képet mutassak meg, ami éppen foglalkoztat. Számomra Káin és Ábel történetében az a legérdekesebb, hogy a bibliai történetben az Úr vajon miért tekintett másként Káin és Ábel áldozatára. Az idézett baráti beszélgetésben pont ez volt a középpontban, a miért keresése... Noha a Biblia viszonylag egyértelmű magyarázatot ad erre, miszerint az Úr belelátva Káin és Ábel lelkébe, látta, hogy Ábel meggyőződésből áldozott, míg Káin nem.

A mai életre lefordítva számomra fontos tanulság ez egy olyan korban, amikor azt látom, hogy oly sokan cselekednek vagy mondanak valamit csak azért, mert az elvárás vagy éppen valamilyen előnyük származik ebből. Aggasztó számomra mennyire kezd a világ hamissá válni és mennyire inkább a hamisságot "jutalmazza" a világ a valódi, őszinte szándékokkal, tettekkel szemben.

 

Csak emlékeztetőül a bibliai történet:

"Azután ismerte Ádám az ő feleségét, Évát, aki fogant méhében, és szülte Káint, és mondta: Nyertem férfit az Úrtól. És ismét szülte annak testvérét, Ábelt. És Ábel juhok pásztora lett, Káin pedig földművelő. Idő múltával, Káin ajándékot vitt az Úrnak a föld gyümölcséből. És Ábel is vitt az ő juhainak első fajzásából és azoknak kövérségéből. És tekintett az Úr Ábelre, és az ő ajándékára. Káinra pedig és az ő ajándékára nem tekintett, ezért Káin haragra gerjedt és fejét lecsüggesztette. És mondta az Úr Káinnak: Miért gerjedtél haragra? És miért csüggeszted le fejedet? Hiszen ha jót cselekszel, emelt fővel járhatsz, ha pedig nem jól cselekszel, a bűn az ajtó előtt leselkedik, és rád van vágyódása, de te uralkodj rajta." 
1Móz. 4:1-7
"Szólt és beszélt Kain Ábellel, az ő atyjafiával. És mikor a mezőn voltak, Kain Ábelre támadt, az ő atyjafiára, és megölte őt." 
1Móz. 4:8

Úgy gondolom, hogy a recept képi világa nem szorul különösebb magyarázatra, az Úr asztalán (krémes puliszka) elhelyezett Káin ajándéka a föld gyümölcséből (párolt cukkini csíkok) és Ábel hús ajándéka (juh helyett most grillezett csirkemell). A húsról lefolyó vér (Guajillo paprika szósz) pedig utal arra bűnös tettre, amit később Káin elkövetett Ábel ellen... 

 

Ha többet szeretnél tudni a receptben használt Guajillo paprikáról, akkor kattints ide: Guajillo paprika (Chile Guajillo)

 

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
90 perc

Hozzávalók

6 db
Guajillo paprika (egész, szárított)
1 db
Vöröshagyma (apróra vágva)
5 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
2 dl
csirke húslé
2 dl
paprika áztatólé
1⁄2 db
bébi ananász (kockákra vágva)
1 tk
Fahéj (őrölt)
1 mk
köménymag (őrölt)
1⁄2 dl
Fehérbor (száraz)
  kis
Szegfűszeg (frissen őrölt, ízlés szerint)
  kis
Szegfűbors (frissen őrölt, ízlés szerint)
1 ek
Méz
1⁄2 db
Lime (kicsavart leve)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
2 ek
mogyoró olaj (vagy olívaolaj)
30 dkg
csirkemell filé
1 tk
Szurokfű (avagy oregano, szárított, morzsolt)
3 ek
mogyoró olaj (vagy olívaolaj)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 db
Cukkini (kisméretű, julienne-re vágva)
2 csésze
kukorica dara
4 csésze
víz
3 csésze
Tej
1 csésze
Tejszín
4 ek
Vaj
1 tk
Só (vagy ízlés szerint)
3 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a hozzávalókban megadtam.
  2. Száraz serpenyőben pirítsd illatosra a szárított paprikákat, úgy hogy a pirítás mellett nyomkodd a paprikákat a serpenyőben, hogy a paprikák a teljes felületükkel érintkezzenek a serpenyővel.
  3. Áztasd be a paprikákat legalább fél órára annyi meleg vízben, hogy ellepje őket.
  4. Ízlésed szerint sózzad és borsozzad a csirkemell filéket, szórd rá a morzsolt oregano-t, öntsd le az olajjal, majd jól forgasd össze és hagyjad 
  5. Egy lábosban forrald fel a vizet, a tejet, a vajjal együtt, sózzad ízlés szerint, majd keverd bele a kukoricadarát. Ügyelj arra, hogy csomómentesre keverd ki. Lassú tűzön főzzed, gyakran keverd meg. Amikor már majdnem kész, keverd hozzá a tejszínt és a parmezán sajtot. Ügyelj arra, hogy a puliszka állaga enyhén krémes legyen, de eléggé tömör ahhoz, hogy a tányéron formázható legyen. (Ha túl sűrű lenne, további tej adagolásával állíthatod be a kellő állagot.
  6. A felázott paprikákat vedd ki (az áztató vizet tedd félre, még szükséged lesz rá), majd szabadítsd meg őket a csumáktól, vágd ketté és óvatosan magozd ki. Végül vágd csíkokra, majd tedd félre.
  7. Egy serpenyőben az olajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát, add hozzá a fokhagymát, majd öntsd fel a borral és hagyjad, hogy a folyadék a felére csökkenjen.
  8. Add hozzá az apróra vágott ananász, párold két-három percig, majd öntsd fel a húslével és az áztatólével. Add hozzá a fűszereket és a félretett paprikákat, majd párold sűrűre (kb 15-20 perc).
  9. Vedd le a tűzről, add hozzá a mézet és a lime levet, majd botmixerrel pürésítsd. Ízlésed szerint állítsd be az ízeket. Végeredményként sűrű szószt kell hogy kapjál.
  10. Párold roppanósra gőzpárolóban a cukkinit.
  11. Grillserpenyőben grillezd meg mindként oldalán a csirkemell filéket.
Ötletek a tálaláshoz: 

Először készítsd el az Úr asztalát: 

Egy négyszögletes tálalóformát jól olajozz ki, helyezd a tányér közepére, majd háromnegyedéig töltsd fel a krémes puliszkával, majd jól zömítsd meg (kb. 3cm vastagságban.

Helyezd el Káin és Ábel ajándékait:

Helyezd a puliszka tömb egyik oldalára a párolt cukkinit kellően gazdagon, hogy az egyik oldalon "lefollyon", míg a másik oldalra helyezz egy grillezett csirkemellet, míg egy másikat támassz neki oldalról.

Végül csorgass végig egy kevés paprikaszószt a hússzeleteken, majd a tányér húsoldali részén tegyél még egy "tócsányit" hozzá.

 

Recept értékelése: 
Average: 4.8 (4 votes)
hány csillagot kapott?