Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Ka-pos-tash tészta recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Azaz káposztástészta kínai módra...

A Magyar-kínai receptek ötlete egy munka kapcsán fordult meg a fejemben. Sok idő telt el a megvalósulásig, pedig a receptek az eredeti elképzelések szerint készültek el. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi szükség van a bevált, tradicionális receptek közel sem hagyománytisztelő átiratára... A legjobb receptnek sem árt, ha felfrissül, de ennél gyakorlatiasabb szempont volt, hogy az ételek egészségesebbek, elkészítésük pedig gyorsabbá váljanak.

Mindegyik étel hagyományos, öntöttvas wokban készült, "stir and fry" technikával. Ennek a technikának a lényege, hogy a magas hőfokra hevített wok teljes, egyenlő hőmérsékletű felületét használva az alapanyagok minden egyes darabja érintkezik a felülettel és állandó keveréssel állandó mozgásban vannak. Így gyorsan megpirulnak, kevesebb tápanyagot veszítenek. Ahhoz, hogy ez a hatás érvényesüljön ügyelni kell arra, hogy ne túl nagy adagokat pirítsunk egyszerre, különben nem mindegyik darab fog érintkezni a felülettel. Wok híján ezeket az ételeket is el lehet készíteni nagyobb serpenyőkben is, de azért a wok az igazi, érdemes beszerezni egyet.

Ez a káposztástészta nem az a bizonyos cvekedli, nem is akar az lenni és ezt senki ne is akarja számonkérni rajtam. Megjelenésében csak nyomokban, ízében már sokkal inkább hasonlít hozzá, de nem az. Elkészítése gyorsabb és egyszerűbb a közismert cvekedliénél. Az előkészítési idő csökkenthető, ha jóminőségű szeletelő/aprító eszközt használsz a munkához.A káposzta enyhén ropogós marad, az íz érdekes, de nem idegen csavart kap az ötfűszer keveréktől (receptjét itt találod: Kínai ötfűszer recept). Az étel nem csak gyorsabb, de egészségesebb is lett, köszönhetően a wokban, stir and fry technikával készítésnek, illetve a hagyományos, tojásos, fodros nagykocka tésztát az egészségesebb olasz, durum lisztből készült rokonával (Rombi vagy Taccozzette) cseréltem ki. 

Amennyiben vegetáriánus vagy a császárszalonnát egyszerűen csak felejtsd ki az alapanyagok közül.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Kedvet kaptál a magyar-kínai receptekhez? Kattints ide a többi receptért: Magyar-kínai receptek

Előkészítési idő: 
15 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

1 fej
lilakáposzta (kis fej, apróra reszelve)
1 fej
Vöröshagyma (negyedelve, majd vékonyan szeletelve)
50 dkg
Rombi tészta (avagy fodros nagykocka tészta)
10 dkg
húsos császárszalonna (szeletelt, kockákra vágva, vegetáriánus változatban elhagyandó)
1 tk
Kínai ötfűszer
1 tk
Nádcukor
  kis
chili pehely (opcionális, ízlés szerint)
4 ek
Növényi étolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint. Szűrd le, keverd össze egy kanál olajjal és tedd félre.
  2. Hevítsd fel a wokot alacsony hőfokra és a maradék olajon pirítsd üvegesre a hagymát a szalonnával, a cukorral és a chili pehellyel együtt.
  3. Közben reszeld le a káposztát, majd add a wok tartalmához.
  4. Add hozzá a fűszerkeveréket, sózzad ízlésed szerint és kb. 10 perc alatt dinszteld még éppen ropogósra.
  5. Ha kész, forgasd hozzá a melegen tartott tésztát és magas hőfokon pirítsd tovább 2-3 percig, majd azonnal tálald. 
Ötletek a tálaláshoz: 

Csak szedjed...

Recept értékelése: 
Average: 5 (3 votes)
hány csillagot kapott?