Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Monte Bianco gesztenyepüré recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Ősi recept, eredete legalább a XV. századig nyúlik vissza. A receptet két nemzet fiai is jegyzik, a franciák Mont Blanc néven tudják a magukénak. A hegy azonban ugyanaz, akármelyik oldaláról nézzük is. Gyönyörű innen nézve és ugyanolyan gyönyörű amonnan nézve is.  Vannak emberek, akik a tengerpartra buknak, vannak azonban olyanok, akiket a hegyek varázsolnak el. Hegyekért nem is kell olyan messzire menni, az Alpok hegyei varázslatosak.

Egy tradicionális receptet tradicionális módon is illik elkészíteni. Kivehetném a mélyhűtőből a gyári gesztenyemasszát, lényegesen egyszerűbb és gyorsabb lenne elkészíteni. Kíváncsi voltam, hogy mennyire érezhető a különbség, ha a gesztenyemassza a kezeim között lesz azzá, ami. Előre tudtam, hogy a sok munka közepette átkozni fogom magam, miért nem értem be a kényelmi termékkel. Aztán este, ahogy néztem a családom apraja-nagyját, ahogy csillogó szemmel falják az asztalra tett finomságot, mégis úgy éreztem: megérte. 

Mindig érdemes feltenni a kérdést: "Where we came from?"

Tudom ízlés (és idő dolga), de talán érdemes megdolgozni az ízekért. Készítsd el ezt a receptet, hogy megtapasztalhasd, a sok izzadtsággal járó kézimunka hogyan jelenik meg egy étel ízében. Kivenni a hűtőből a gesztenyemasszát, átnyomni és dobozos tejszínhabot fújni rá könnyű és elkészül 10 perc alatt.

Vagy dolgozz vele másfél órát. Míg az alapanyagok a kezed munkája eredményeképpen állnak össze étellé, van időd spirituális életet élni. Önmagaddal.

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ha többet szeretnél tudni a narancsos Linguettine tésztáról, kattints ide: Linguettine al'arancia


 

Előkészítési idő: 
60 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

50 dkg
Gesztenye
10 dkg
Csokoládé (50%-os)
10 dkg
Linguettine tészta (narancsos ízű)
2 dl
Habtejszín
1 tk
porcukor
1 ek
Rum
1 dl
Tej
1 ek
Vaj
  csipet
Elkészítés: 
  1. Mosd át a gesztenyét hideg vízzel, majd áztasd be kézmeleg vízben fél órára.
  2. A felázott külső héjon ejtsél keresztirányú bemetszéseket, majd bő vízben főzd újabb fél órán keresztül. Szűrd le, hagyd egy kicsit hűlni, de amilyen hamar csak tudod érinteni a gesztenyéket, folytasd a munkát.
  3. Fejtsd le a külső és belső héját egyaránt a gesztenyének. (A munkának ez az a fázisa, amiért nem fogsz annyira rajongani). 
  4. A gesztenye belső részét tedd kis lábosba, önts rá annyi tejet, hogy éppen ellepje. Főzd addig, amíg a folyadékot a gesztenye fel nem szívja.
  5. Közben olvaszd fel a csokoládét egy arra termett alkalmatosságban.
  6. Add a rumot és az olvasztott csokoládét a gesztenyéhez és botmixerrel, lassú fordulaton, jól dolgozd össze. A masszát légmentesen zárd le és hűtőszekrényben teljesen hűtsd le.
  7. Főzd meg a tésztát a csomagolásán feltüntetettek szerint. Hideg víz alatt jól hűtsd le, majd egy pici olvasztott vajjal jól keverd össze, hogy a szálak ne ragadjanak össze.
  8. Közben készítsd el a tejszínhabot egy kis porcukorral, ahogy szoktad.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Tálaláskor először tejszínhab kupackával építsd fel a hegy vázát.
  2. Nálam is ügyesebben passzírozz rá a csokoládés gesztenyemasszából.
  3. Majd fogd körbe tésztafészekkel, végül tejszínhabbal készítsd el a havas csúcsot.
Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?