Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Metélt tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Metélt tészták » Linguettine al'arancia

Linguettine al'arancia

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Jelentése: "nyelvecske"
 
Átlagos mérete: 2,4 mm széles, 1,2 mm vastag, hossza 500 mm (félbehajtva)
 
Származási hely: Ligúria
 
 
Ami a Linguettine tésztáról az eszembe jutott:
 
„Széles, lapos és hosszú leszek. Bárki el tud majd készíteni…” Találta ki a metélt tészta valamikor réges-régen Olaszország északi részén és elnevezte magát Tagliatelle-nek. Telt-múlt az idő és valóban nagyon népszerű lett. Megfordult minden háztartásban. Néha egy kicsit szélesebbre sikerült, olykor meg keskenyebbre. Némelyikük meghízott, míg mások lefogytak. Az új jövevényeknek nevük is lett. Az egyiket így hívták, a másikat meg amúgy. A különbségek köztük oly kicsik és olyan sokan lettek, hogy az emberek már nem tudták megmondani a nevüket. Összecserélték őket…
 
Ez a kicsi narancsos Linguettine igyekezett markánsan különbözni a társaitól. Igen vékony és keskeny lett, enyhén cilinder forma keresztmetszetet öltött. Hogyha mindez még mindig kevés lenne ahhoz, hogy az emberek megjegyezzék a nevét, különleges ízzel és színnel gazdagította magát: narancsos lett.

 

Gondolataim a recepthez: 

A mi fantázia világunkban az ISON üstökös Napkörüli pályára állt a végső megsemmisülése előtt. Körözgetett egy ideig, majd eltűnt egy Fekete lyukban. A Nappal együtt. 

A fantázia világa különös. Sokszor elég egy szó ahhoz, hogy egy villanás alatt felépüljön egy kép, amiből aztán étel recept születik. Máskor pedig akár hetek múlása is szükséges ahhoz, hogy valami végre összeálljon.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

Ezt a receptet voltaképpen a Párom találta ki: mi lenne, ha a gyermekeink által rendszeresen követelt túrós csuszából most kihagynánk a szalonnát és mangót raknánk a helyére? Az ötletet nagyon jónak találtam és így valósítottam meg...

Hasznos linkjeim a recepthez:

Recept értékelése: 
Average: 5 (7 votes)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

Ősi recept, eredete legalább a XV. századig nyúlik vissza. A receptet két nemzet fiai is jegyzik, a franciák Mont Blanc néven tudják a magukénak. A hegy azonban ugyanaz, akármelyik oldaláról nézzük is. Gyönyörű innen nézve és ugyanolyan gyönyörű amonnan nézve is.  Vannak emberek, akik a tengerpartra buknak, vannak azonban olyanok, akiket a hegyek varázsolnak el. Hegyekért nem is kell olyan messzire menni, az Alpok hegyei varázslatosak.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?
Gondolataim a recepthez: 

Nagyon szeretem a szicíliai ízeket. Bár nagyon nehéz lenne válaszolnom arra a kérdésre, melyik olasz tájegység ízeit szeretem a legjobban, de talán... A naracs ízű Linguettine tésztát használtam már korábban a Monte Bianco receptjében a gesztenyéhez és így desszertként nagyon ízlett. Szerettem volna egy húsos raguval is kipróbálni ezt a tészta fajtát. A szicíliai ízvilágban találtam rá a megoldásra, hogyan lehetne legjobban harmonizáló ízeket kombinálni a tésztához. Korábban is használtam már kakaót, fahéjat húsos receptekben.

Recept értékelése: 
Average: 4 (2 votes)
hány csillagot kapott?