Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Pörkölt recept spanyolul
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

...azaz hogyan hasznosítsuk a húsvéti maradék sonkát.

A pörkölt az pörkölt, akárhol is készítik szerte a világon. Mégis ki így, ki meg úgy készíti a maga pörköltjét, még Magyarországon is. Ez azért jó, mert lehet rajta vitatkozni, hogyan is készül az IGAZI pörkölt. Más országok gasztronómiai palettáján is helyet követel magának a pörkölt készítés. Az alapok hasonlóak, mégis akadnak eltérések. Eltérések az alapanyagokban és az elkészítés módjában. 

Egy spanyol (Chilindrón) pörkölt sonkával gazdagodik. Magától értetődően spanyol sonkával. De most megteszi helyette egy kis húsvéti maradék kötözött sonka is, talán a spanyolok sem sértődnek meg emiatt (nem Húsvét után nyugodtan vásárolhatsz hozzá másfajta, akár spanyol sonkát is). Elengedhetetlen alapanyag a sült paprika is, amit közvetlenül a tálalás előtt szokás csak a pörkölthöz keverni. A spanyolos ízekért még a füstölt paprika felel a maga egyedi, mással össze nem téveszthető ízével.

A Chilindrón leggyakrabban csirkehúsból készül, de voltaképpen szabadon választhatsz más, pörköltnek alkalmas húsfélék közül, ahogy ezúttal én is vaddisznó combot kértem a hentestől hozzá. A gombaféle kiválasztásánál is élvezheted a korlátlan szabadságod, legyen benne a kedvenced vagy ami éppen van otthon, nekem éppen akadt maradék laskagombám, így az került az ételbe.

Érdekes hangzik, nem? Próbáld ki!

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
120 perc

Hozzávalók

50 dkg
vaddisznó comb (kockákra vágva)
15 dkg
laskagomba (darabolva)
15 dkg
Sonka (kockákra vágva)
2 db
Kaliforniai paprika (piros)
1 db
Chili paprika (opcionális, ha szereted a csípős ízeket, apróra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (nagy, vagy kettő, ha kisebb, apróra vágva)
6 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 doboz
Paradicsom konzerv (darabolt, nyáron jobb ha 3 db héjától megfosztott paradicsomot kockázol bele)
1 ek
füstölt fűszerpaprika
  kis
só és bors (ízlés szerint)
1 ág
Rozmaring (friss, levélkéi apróra vágva)
4 ek
Olaj
3 db
Babérlevél
1 dl
Vörösbor (száraz)
Elkészítés: 
  1. Egy nagyméretű serpenyőben (öntöttvas wok remek választás) az olaj felén pirítsd barnára a húst, majd szedd ki és tedd félre.
  2. A maradék olajon pirítsd üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a rozmaringot, a fokhagymát és a babérleveleket. Pirítsd tovább két percig.
  3. Add hozzá a gombát és pirítsd tovább öt percig.
  4. Tedd vissza a félretett húst és öntsd fel a borral, majd párold, amíg a folyadék el nem tűnik.
  5. Tedd bele a paradicsomot, a fűszerpaprikát, a chilit (ha kasználsz hozzá), ízlésed szerint sózzad és borsozzad, majd alacsony hőforráson párold, amíg a hús teljesen meg nem puhul. 
  6. Közben jól feltekert sütőben süsd a paprikákat, amíg a héjuk meg nem feketedik. Vedd ki és hagyd kézmelegre hűlni. Magozd ki, húzd le a héját , majd vágd csíkokra , darabokra, ahogy neked tetszik.
  7. Ha kész a pörkölt, akkor keverd bele a sült paprikát, majd azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 

Fogyaszthatod krumplival (főttel vagy pürével), tésztával (akár tarhonyával) vagy egyszerűen csak egy szelet kenyér társaságában.

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?