Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Sült fokhagymás ricotta sajtos tésztaszósz recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Az alaprecept roppant egyszerűen, igen kevés munkával és gyorsan elkészíthető. Aki szereti a fokhagymát, az alapváltozatot is nagyon ízletesnek fogja találni. A szószt főzni is lehet, de egyszerűbb, ha minden hozzávalót belehajigálsz/öntesz egy tálba és botmixerrel jól összedolgozod. És kész. Ha a botmixeredhez aprító is tartozik, akkor abban mixeld könnyen önthető, de sűrű szósszá. 

Az étel elkészítéséhez szükséged lesz egy erős mixerre, én ezt használom, itt vásárolhatod meg:

https://www.emezen.hu/tefal-hb877d38-infiny-force-ultimate-4in1-kezi-mix...

Mindamellett ha szereted a sokszínűséget az ételben, ahogy én, akkor lego-szerűen teleszórhatod ezzel, meg azzal. Az én végső variációm úgy állt össze. hogy a szósszal leöntött főtt tésztát megszórtam egy citrom reszelt héjával (ügyelj arra, hogy a citrom héja kezeletlen legyen), szárított chili pehellyel, apróra vágott petrezselyemmel és ha húsra is vágysz, akkor egy kevés grillezett morzsolt csirkemellel is. Nem kell egyik sem, csak ha te is akarod, választhatod csak az egyik feltétet, kettőt, hármat, vagy mind a négyet, de kedved szerint feltétezheted akármi mást is.

Hasznos linkjeim a recepthez:

A reszelt/morzsolt csirkemell receptjét itt találod: Reszelt csirkemell recept

A receptben ezt a tésztafajtát használtam, ismerkedj meg vele itt: Treccia ortolano

Használhatsz természetesen hozzá más tésztafajtát is, válogass innen: Rövid tészták

 

Előkészítési idő: 
5 perc
Főzési, sütési idő: 
40 perc

Hozzávalók

2 fej
fokhagyma
2 dl
Tejszín
25 dkg
ricotta sajt
2 db
Szárított paradicsom
2 dl
tésztafőzőlé (vagy több a szósz sűrűségétől függően)
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 db
Citrom (reszelt héja, opcionális)
  kis
morzsolt chili (opcionális)
10 dkg
morzsolt csirkemell (opcionális)
2 ek
petrezselyem (opcionális, apróra vágott)
4 ek
olivaolaj
Elkészítés: 
  1. Teríts egy alufólialapot a pultra.
  2. Vágd le a fokhagyma végét, hogy éppen kilátszódjanak a gerezdek végei.
  3. Tedd a fóliára, locsold meg 2 evőkanál olívaolajjal, majd zárd majd és tedd 30 percre a 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe.
  4. Amíg sül a fokhagyma, főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint, vagy kattints ide a helyes módszerért: Hogyan főzz helyesen olasz tésztát?
  5. A főzőléből tegyél el egy bögrényit, szükséged lesz még rá. A tésztát szűrd le, majd forgasd össze egy kevés olívaolajjal. Tartsd melegen.
  6. A megsült fokhagymákat pöcköld ki a héjukból és tedd őket egy keverőtálba.
  7. Add hozzá a szárított paradicsomot, a tejszínt és a ricotta sajtot. Sózzad és borsozzad ízlésed szerint.
  8. Öntsd fel kb 1 dl félrett tésztafőzőlével, majd a turmixgéppel pürésítsd. Addig adagolj hozzá főzőlevet, amíg könnyen önthető, de sűrű szószt nem kapsz.
  9. Azonnal tálald.

 

Ötletek a tálaláshoz: 

Szedj egy kevés tésztát a tányérra és önts rá a szószból kedvedre való mennyiséget. Ha gazdagítani szeretnéd az ízeket és látványosabbá is szeretnéd tenni az ételt, szórd meg annyi opcionlisan felsorolt feltéttel, amennyivel kedved tartja.

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?