Szívesen készítek lekvárokat a kertemben termett gyümölcsökből. A húsos som bokraim a telepítés óta jócskán megnőttek és évről-évre bőséges termést hoznak. A feketeribizli bokrok szomszédságában ezek sem kapnad több törődést a gazoláson és némi metszegetésen kívül (én legalább is nem teszek veük semmit). Permetezni sem szoktam, így biztosan tudom, hogy a termésem vegyszermentes és egészséges. Egy ideje automata öntözéssel kényeztetetem őket, amit meg is hálálnak.
Van, aki kísérletezik cukormentes lekvárokkal, én azonban ezen a téren konzervatív vagyok, a lekvár sajnos vagy nem sajnos, cukorral készítve a jó. De ha már cukor, akkor a vegyi kezelés mentes bio nádcukrot használom a lekvárokhoz is, akkor is, ha drágább. Portói bor hozzáadásával egészen különleges ízű lekvárt kapsz, érdemes így megkóstolnod.
Lekvárjaimban nem használok tartósítószereket. A cukor megteszi a magáét, másrészt az üvegeket gőzpárolóban sterilizálom (100 Celsius fokon 15 percig), ez eddig teljesen elegendő volt ahhoz, hogy a lekvárjaim kibírják addig, amíg meg nem esszük őket.
Fogyaszthatod vajaskenyéren vagy kalácson reggelire, de kitűnő párosítás lehet húsos ételekhez is.