Ex-feleségem zsidó származású volt. Tőle, a családjától és később amerikai zsidó származású barátaimtól leshettem el néhányat az izgalmas zsidó konyha remekei közül.
Ebben a receptben a köret a legérdekesebb. Tíz perc alatt nem készül el, sőt... De miért is kellene minden ételnek 10 perc alatt az asztalra kerülnie? Egy ünnepinek szánt hétvégén érdemes az időt, na meg azt a két üveg cidert rászánni, amit ebbe az ételbe locsoltam.
A hal jelen esetben szinte csak a köret. De legalább nagyon egyszerű. Megfordult a világ, nem igaz?
Ha kíváncsi vagy a többí cider felhasználásával készült receptemre, kattints ide: Somersby receptek
1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogyan azt a Hozzávalókban megadtam.
2. Egy nagy serpenyőben forrósíts fel egy kis olívaolajat és párold üvegesre benne a hagymát, majd tedd hozzá a répát és a batátát, pirítsd meg egy kicsit.
3. A serpenyő tartalmát öntsd egy sütőtálba. Add hozzá a szárított gyümölcsöket és jól keverd össze.
4. Egy kis lábosban jól keverd össze a narancs levét és héját, a citrom levét, a mézet és a fahéjat. Forrald össze, majd önts a sütőtálba.
5. Öntsd fel a két üveg ciderrel a sütőtál tartalmát és 180 fokra előmelegített sütőben süsd kilencven percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
6. Közben készítsd elő a halat, mindkét felét sózzad borsozzad ízlésed szerint.
7. Keverd össze a halhoz való összes egyéb alapanyagot és a keverékkel jól kend meg a halkockák tetejét.
8. Ha kész a köret, emeld a sütő hőmérsékletét és süsd a halat készre, addig a köret megfelelő hőmérsékletre fog hűlni.
Egy halkocka, egy kis köret, a Tsimmes levét külön szószos tálban tálald, jó lesz vele locsolgatni.