Azaz káposztástészta kínai módra...
A Magyar-kínai receptek ötlete egy munka kapcsán fordult meg a fejemben. Sok idő telt el a megvalósulásig, pedig a receptek az eredeti elképzelések szerint készültek el. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi szükség van a bevált, tradicionális receptek közel sem hagyománytisztelő átiratára... A legjobb receptnek sem árt, ha felfrissül, de ennél gyakorlatiasabb szempont volt, hogy az ételek egészségesebbek, elkészítésük pedig gyorsabbá váljanak.
Mindegyik étel hagyományos, öntöttvas wokban készült, "stir and fry" technikával. Ennek a technikának a lényege, hogy a magas hőfokra hevített wok teljes, egyenlő hőmérsékletű felületét használva az alapanyagok minden egyes darabja érintkezik a felülettel és állandó keveréssel állandó mozgásban vannak. Így gyorsan megpirulnak, kevesebb tápanyagot veszítenek. Ahhoz, hogy ez a hatás érvényesüljön ügyelni kell arra, hogy ne túl nagy adagokat pirítsunk egyszerre, különben nem mindegyik darab fog érintkezni a felülettel. Wok híján ezeket az ételeket is el lehet készíteni nagyobb serpenyőkben is, de azért a wok az igazi, érdemes beszerezni egyet.
Ez a káposztástészta nem az a bizonyos cvekedli, nem is akar az lenni és ezt senki ne is akarja számonkérni rajtam. Megjelenésében csak nyomokban, ízében már sokkal inkább hasonlít hozzá, de nem az. Elkészítése gyorsabb és egyszerűbb a közismert cvekedliénél. Az előkészítési idő csökkenthető, ha jóminőségű szeletelő/aprító eszközt használsz a munkához.A káposzta enyhén ropogós marad, az íz érdekes, de nem idegen csavart kap az ötfűszer keveréktől (receptjét itt találod: Kínai ötfűszer recept). Az étel nem csak gyorsabb, de egészségesebb is lett, köszönhetően a wokban, stir and fry technikával készítésnek, illetve a hagyományos, tojásos, fodros nagykocka tésztát az egészségesebb olasz, durum lisztből készült rokonával (Rombi vagy Taccozzette) cseréltem ki.
Amennyiben vegetáriánus vagy a császárszalonnát egyszerűen csak felejtsd ki az alapanyagok közül.
Hasznos linkjeim a recepthez:
Kedvet kaptál a magyar-kínai receptekhez? Kattints ide a többi receptért: Magyar-kínai receptek
Csak szedjed...