Nincs olyan év, hogy ne készítsek birsalmasajtot. Emlékeim is ezt diktálják gyermekkoromból: nagymamám készített mindig és soha nem mulasztotta el, hogy adjon nekem belőle egy-egy darabot. Mindamellett a kertünkben van egy birsalmafa, amelyik általában gazdag terméssel halmoz el bennünket. Noha az idényben használom a birsalmát főzéshez is, közel-keleti receptek alapján pörkölteket készítek belőle, vagy éppen krémlevest főzök, de a termés zömét birsalma sajt készítésére használom. Az alapreceptet szívesen variálom évről évre. Van, hogy a citromot narancsra cserélem. Idén tettem bele fahéjat, őrölt szegfűszeget és őrölt szegfűborsot. Micsoda csemege télies ízű csemege lesz Karácsonykor!
Elkészítése nagyon sok munkával jár, de megéri. Egész évben fogyasztjuk szeletelve tökéletes kiegészítő gyümölcsökkel teli sajttálakhoz. Spanyol módra chilit is fogyasztunk hozzá, így az igazi! A birsalma sajt jó alapanyag főzéshez is.
A birsalmasajtot elkészítés után antik, fából készült vajformákba töltöm. Így még nagyon szép, egyedi darabok is készülnek. Akár ajándékozásra is megfelelnek.
Külön büszke vagyok arra, hogy életem első receptversenyén a verseny zsűrije Különdíjjal jutalmazta ezt a receptemet, még 2010-ben.
Szeletelve. Sajtokkal, gyümölcsökkel párosítva. Spanyol módra kipróbálhatod csípős paprikával is. Finom!