Ez a pörkölt recept nem fog rendet teremteni a lelkesen egymással vitatkozók között, hogy mi kell bele és mi nem. A magyar pörkölt viszonylag kevés teret enged a variációknak, úgy, hogy pörkölt is maradjon, így GOCK vaddisznó pörköltje nem az "Igazi" pörkölt, néhány eleme a saját ízlésem követi, nem pedig a szigorú előírásokat, ugyanakkor ezek az eltérések elég aprók ahhoz, hogy pörkölt maradjon.
GOCK vaddisznója a magyar vadont járta, míg élt, ahol ez a gomba is teremhetne akár, nem nem lenne termesztett. Összeférnek a vadonban is, meg a receptben is. Az ördögszekér laskagomba természetes ízfokozó hatásánál fogva kiemeli és egyben gazdagítja a vaddisznó húsából készült pörkölt ízét. Ha éppen nincsen kedvenc üzleted polcán ez a jogtalanul egzotikumként kezelt gombafajta (hiszen terem Magyarországon is). akkor helyettesítsd csokros laskagombával.
Egy pohár finom vörösbor sem árt egy jó magyar vaddisznópörköltnek. Ezúttal azonban GOCK pörköltjéhez inkább egy üveg körte cider kölcsönöz pikáns háttérízt.
A gomba, ha a vadonban teremne, ősszel tenné ezt. Ahogy a körte is éppen a szezonját éli. Ilyenkor már nincs jóízű szabadföldön termett paradicsom, így jobban járok, ha felbontom hozzá az első, idén készült paradicsom sűrítmény üvegemet, amit kizárólag a paradicsom húsos részéből főztem. Azonban a paprika egyike az utolsó példényoknak, amelyek a veteményesemből a kezem közé kerülhetett, csakúgy, mint a petrezyelyem, a tárkony és a babérlevél is.
Őszi vaddisznópörkölt...
Hasznos linkjeim a recepthez:
Ismerkedj meg a receptben használt gombafajtával itt: Ördögszekér gomba
Olvass érdekességeket a receptben használt fűszerekről: Babér és Tárkony
Egy kevés olajon pirítsd üvegesre a hagymát a zellerszárral együtt, majd add hozzá a fokhagymát is.
Add hozzá a paprikát és pirítsd tovább pár percig.
Vedd le a hőforrásról és keverd össze a fűszerpaprikával, majd öntsd fel a cider harmadával és tedd vissza a hőforrásra.
Tarhonyával tálald, díszítsd petrezselyemmel.