Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Húsos ételek » vad » Vaddisznópörkölt ördögszekér gombával recept

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Ez a pörkölt recept nem fog rendet teremteni a lelkesen egymással vitatkozók között, hogy mi kell bele és mi nem. A magyar pörkölt viszonylag kevés teret enged a variációknak, úgy, hogy pörkölt is maradjon, így GOCK vaddisznó pörköltje nem az "Igazi" pörkölt, néhány eleme a saját ízlésem követi, nem pedig a szigorú előírásokat, ugyanakkor ezek az eltérések elég aprók ahhoz, hogy pörkölt maradjon.

GOCK vaddisznója a magyar vadont járta, míg élt, ahol ez a gomba is teremhetne akár, nem nem lenne termesztett. Összeférnek a vadonban is, meg a receptben is. Az ördögszekér laskagomba természetes ízfokozó hatásánál fogva kiemeli és egyben gazdagítja a vaddisznó húsából készült pörkölt ízét. Ha éppen nincsen kedvenc üzleted polcán ez a jogtalanul egzotikumként kezelt gombafajta (hiszen terem Magyarországon is). akkor helyettesítsd csokros laskagombával.

Egy pohár finom vörösbor sem árt egy jó magyar vaddisznópörköltnek. Ezúttal azonban GOCK pörköltjéhez inkább egy üveg körte cider kölcsönöz pikáns háttérízt.

A gomba, ha a vadonban teremne, ősszel tenné ezt. Ahogy a körte is éppen a szezonját éli. Ilyenkor már nincs jóízű szabadföldön termett paradicsom, így jobban járok, ha felbontom hozzá az első, idén készült paradicsom sűrítmény üvegemet, amit kizárólag a paradicsom húsos részéből főztem. Azonban a paprika egyike az utolsó példényoknak, amelyek a veteményesemből a kezem közé kerülhetett, csakúgy, mint a petrezyelyem, a tárkony és a babérlevél is.

Őszi vaddisznópörkölt...

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj meg a receptben használt gombafajtával itt: Ördögszekér gomba

Olvass érdekességeket a receptben használt fűszerekről: Babér és Tárkony

Nem csak innivaló, főzni is lehet vele: cider
 
Használtad már ételben? : zellerszár

 

 

Hozzávalók

1 kg
vaddisznó lapocka (kockákra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
1 db
halványító zeller (apróra vágva)
1 db
tv paprika (kis kockákra vágva)
25 dkg
ördögszekér laskagomba (durvára vágva)
2 ek
Fűszerpaprika
1 ág
tárkony (friss, apróra vágva)
2 db
Babérlevél
1 dl
paradicsom sűrítmény
3 dl
körte cider
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
40 dkg
tarhonya (köretnek)
1 csokor
petrezselyem (díszítésnek)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogyan azt a Hozzávalókban megadtam.
  2.  Egy kevés olajon pirítsd üvegesre a hagymát a zellerszárral együtt, majd add hozzá a fokhagymát is.

  3. Add hozzá a paprikát és pirítsd tovább pár percig.

  4. Vedd le a hőforrásról és keverd össze a fűszerpaprikával, majd öntsd fel a cider harmadával és tedd vissza a hőforrásra.

  5. Tedd bele a húst és a fűszereket, lassú tűzön párold puhára a húst, ha kell, adj hozzá még cidert.
  6. Amikor a hús már majdnem puha, tedd bele a gombát és a paradicsomot, majd párold készre.
Ötletek a tálaláshoz: 

Tarhonyával tálald, díszítsd petrezselyemmel.

Recept értékelése: 
Average: 3.8 (6 votes)
hány csillagot kapott?