Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Tömör tészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Tömör tészták » Spaghetti Integrali

Spaghetti Integrali

Jelentése: "kicsi spárga"
 
Származási hely: Vitatott. Sokan Marco Polo által behozott ázsiai tésztákból eredeztetik, de találtak már feljegyzést róla Marco Polo Kínából való visszaérkezése előttről. Valószínűbb, hogy a spaghettihez hasonló hosszú tészta ősét a szaracén hódítók hozták magukkal. Ezt az elméletet támasztja alá a tény, hogy Palermo, azaz Szicília környékéről származnak az első feljegyzések a spaghetti-hez hasonló tésztáról.
 
Átlagos mérete: 2 mm vastag és 250 mm hosszú
 
 
Amit a Spaghetti Integrale tésztáról GOCK gondol:
Kell-e három évesnél idősebbnek magyarázni, hogy mi az a Spaghetti avagy magyarán szólva spagetti?
Álmunkból is felriadva kívülről fújjuk, hogy olasz tészta, ami hosszú, vékony és kerek (körkeresztmetszetű)… Hogyne tudnánk, hiszen szerte a világon talán ez a legismertebb és a legtöbbet fogyasztott tésztaféle. A spagetti tészta fogalommá lett, olyan sorosan összefonódott az olaszsággal, hogy jelzőként is szerepelhet, aminek a jelentése: olasz. Gondolj csak, ha másra nem is, Sergio Leone filmes munkásságára, amit egyszerűen csak spagetti westernnek hívnak világszerte és nem mellékesen újraformálta és egyben fel is ébresztette hollywoodi tetszhalottságából a műfajt, olyan remekeket adva a világnak, mint például a Volt egyszer egy Vadnyugat… Ugyanakkor a spagetti hihetetlen karrierjét részben köszönheti korai, a XVIII-ik századi ameriakai elterjedésének is.
 
A spagetti tésztás műfaját már nehezebb meghatározni a filmesénél. Mert a spagetti lehet szinte mindenféle vastagságú és ugyan másként nevezik, de azért ez mind spagettiféle tészta. Lehet vastagabb, mint például a Pici (ez jó vastag), vagy a Spaghettoni (ez még mindig vastagabb, de már nem annyira). Természetesen lehetnek vékonyabbak is, mint például a Spaghettini, a Fedelini, a Capellini, ami már szinte nem is látszik, olyan vékony és a többiek.
 
De a mérce a Spaghetti.
 
A méret változatosságához hasonló az alapanyagoké is. Alapvetően a Spaghetti durum (avagy “kemény” búza) lisztből készül, tojás hozzáadása nélkül. Ezen felül születnek spagettifélék lágy búzalisztből (ez az amit Magyarországon használunk általában), ezek teljes kiőrlésű változatai és akkor még a rizsből, kölesből, árpából, hajdinából, kukoricából vagy éppen szójából, burgonyából és kapaszkodj meg, még babból is sok más egyéb mellett. Csak ezeket éppen ezért már nem is hívjuk Spaghettinek.
 
Válaszd a teljes kiőrlésű durum lisztből készült tésztát, ha egészségeddel különösen tudatosan törődsz. Az alap spaghetti-vel megegyező kalória, zsír, szénhidrát és növényi rost tartalom mellett, ha ezt a tészta típust választod, akkor 2 illetve 3-szoros B1, B2, B3 és B6 vitamin tartalomhoz, illetve többszörös vas, magnézium, réz, foszfor, mangán és szelén bevitelhez juttatod a szervezeted.
 
Felhasználásakor vedd azért figyelembe, hogy mind a színe, mind az íze enyhén eltérő.
 
 
Gondolataim a recepthez: 

Nem feltétlenül szentségtörés, ha egy munkás hétköznapon hazafelé jut csak eszünkbe, hogy a hűtő üres... A sarki hentesnél még zárás előtt sikerül egy kis csirkemellet venni és közben lázasan gondolkodunk...

Mit készítsünk a családnak, ami gyorsan az asztalra kerülhet.

Hazaérve áldjuk az eszünk, hogy a kamrában akad egy-két konzerv. A szemünk megakad egy articsóka konzerven. Reggelről maradt még két paradicsom és hosszas kutakodás után találunk egy kis szárított gombát is a polcon. Tészta mindig van otthon és ezzel már sínen is vagyunk...  

Recept értékelése: 
Még nincs értékelve