Ha nem szereted a rizst...
Sokan nem szeretik a rizst. Talán mert rossz élményeket szereztek a közétkeztetésben, talán mert nem jól választják ki azt a rizsfajtát, amit az asztalukra tesznek. Ha kérdezem, a leggyakoribb válasz: zacskós rizst főzök vagy fényezett rizst főzök.
Én szeretem a rizst... Ezért minőségi rizsfajtákat használok az ételeimhez...
Ilyen például a: Jázmin rizs
Receptjeimben, ha csak nem az átlagostól eltérő követelményeknek kell megfelelni (ilyen esetekben az ételek jellegének megfelelően a Thai fekete rizst, vagy a Calasparra rizst, vagy az Arborio rizst vagy éppen a sushi rizst veszem le a polcomról), minden esetben vagy Jázmin vagy Basmati rizst használok.
A Jázmin rizs Thaiföldön honos, hosszúszemű, illatos, kis mértékben hajlamos ragacsosságra, sok szempontból hasonló a Basmati rizshez, annál azonban kis mértékben olcsóbb fajta. Általában a koptatott, fehér változatát használom. Tíz dekagramm megpárolt rizs 100 kalóriát (5% DV), 22g szénhidrátot (7% DV) tartalmaz mindamellett, hogy alacsony zsírtartalommal bír (0,7g zsír, 1% DV). Említésre méltó, hogy jelentős kálcium forrás (10% DV) és található még benne egy kevés vas is (1% DV).
Hogyan készítsd el?
A Magyarországon elterjedt hagyományosnak tekinthető eljárással szemben (zsiradékon megpirítani, majd folyadék hozzáadásával puhára párolni) előnyös tulajdonságait akkor élvezheted teljes mértékben, ha:
1. Gőzpárolóban az átöblített rizst zárt aljú edényben 100 fokon huszonöt percig párold úgy, a rizsre annyi vizet öntesz, hogy éppen ellepje. A vízbe tegyél egy kevés sót, én gyakran színezem (és ezzel adok is egy kis pikáns mellékízt is) egy kevés őrölt kurkumával.
2. Ha nincsen gőzpárolód (ami nagy kár), akkor a fentiekhez hasonlóan hagyományos pároló edényben is elkészítheted.
3. Természetesen az a legautentikusabb eljárás, ha a konyhád felszerelése közé tartozik egy távol-keleti rizspároló.
Néhány receptem jázmin rizzsel:
Thai sertés vagdalt saláta (Laab Moo)
Édes-savanyú hátszíncsíkok Robullnak ajánlva
Teriyaki csirke kókusztejes sült rizzsel
Perzsa rebarbarás csirkepörkölt