Jelenlegi hely

Címlap » Kedvenc alapanyagaim » 2013 » február » 25th » Címkék » Paella » Technikák » párolás » gőzpároló » Jázmin rizs

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).

Ha nem szereted a rizst...

Sokan nem szeretik a rizst. Talán mert rossz élményeket szereztek a közétkeztetésben, talán mert nem jól választják ki azt a rizsfajtát, amit az asztalukra tesznek. Ha kérdezem, a leggyakoribb válasz: zacskós rizst főzök vagy fényezett rizst főzök.

Én szeretem a rizst... Ezért minőségi rizsfajtákat használok az ételeimhez...

Ilyen például a: Jázmin rizs

Receptjeimben, ha csak nem az átlagostól eltérő követelményeknek kell megfelelni (ilyen esetekben az ételek jellegének megfelelően a Thai fekete rizst, vagy a Calasparra rizst, vagy az Arborio rizst vagy éppen a sushi rizst veszem le a polcomról), minden esetben vagy Jázmin vagy Basmati rizst használok.

A Jázmin rizs Thaiföldön honos, hosszúszemű, illatos, kis mértékben hajlamos ragacsosságra, sok szempontból hasonló a Basmati rizshez, annál azonban kis mértékben olcsóbb fajta. Általában a koptatott, fehér változatát használom. Tíz dekagramm megpárolt rizs 100 kalóriát (5% DV), 22g szénhidrátot (7% DV) tartalmaz mindamellett, hogy alacsony zsírtartalommal bír (0,7g zsír, 1% DV). Említésre méltó, hogy jelentős kálcium forrás (10% DV) és található még benne egy kevés vas is (1% DV).

Hogyan készítsd el?

A Magyarországon elterjedt hagyományosnak tekinthető eljárással szemben (zsiradékon megpirítani, majd folyadék hozzáadásával puhára párolni) előnyös tulajdonságait akkor élvezheted teljes mértékben, ha:

1.    Gőzpárolóban az átöblített rizst zárt aljú edényben 100 fokon huszonöt percig párold úgy, a rizsre annyi vizet öntesz, hogy éppen ellepje. A vízbe tegyél egy kevés sót, én gyakran színezem (és ezzel adok is egy kis pikáns mellékízt is) egy kevés őrölt kurkumával.

2.    Ha nincsen gőzpárolód (ami nagy kár), akkor a fentiekhez hasonlóan hagyományos pároló edényben is elkészítheted.

3.    Természetesen az a legautentikusabb eljárás, ha a konyhád felszerelése közé tartozik egy távol-keleti rizspároló.

 

Néhány receptem jázmin rizzsel:

Thai sertés vagdalt saláta (Laab Moo) 

Thai csirkecomb curry 

Édes-savanyú hátszíncsíkok Robullnak ajánlva

Teriyaki csirke kókusztejes sült rizzsel

Mungó bab főzelék

Perzsa rebarbarás csirkepörkölt