Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Levesek » Adzuki bableves recept
Adzuki bableves recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

A hüvelyesek általában, de az Adzuki bab még társai közül is kiemelkedően egészséges alapanyag. Magas a fehérjetartalma, amely nagyon hasonlít az állati eredetű fehérjék összetételéhez, így kitűnő húspótló. Magas rosttartalma számos jótékony hatással bír, így segíti a vérnyomás normalizálását, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Lassú felszívódásuk miatt mérséklik a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozást, ez által enyhítik a cukorbetegek panaszait is. Az emésztés serkentésével megszüntetik a székrekedés okozta nehézségeket. Magas vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-tartalmuk miatt a daganatos betegségek, az érelmeszesedés és az Alzheimer-kór megelőzésében is fontos szerepet tulajdonítanak nekik. Zsírt minimálisan vagy egyáltalán nem tartalmaz, koleszterin és gluténmentes. 

Előnyös tulajdonságai miatt divatos alapanyag lett, Magyarországon is számtalan modern felfogású recetben találkozhatsz vele. Érdemes azonban tudni, hogy ez az aprószemű, leggyakrabban vörös színű babfajtának jellegzetesen édeskés íze van. Ez az íz nem minden ételben és nem minden más alapanyaggal működik. Nem véletlenül (őshazájában) az ázsiai országok konyháiban elsősorban édességet készítenek belőle.  Azaz bármennyire egészséges, ha nem akarsz meglepetést, ne tedd mondjuk Jókai bablevesbe vagy éppen tipikus olasz bablevesben sem a legjobb választás.

Ha nem édességet szeretnél készíteni belőle, érdemes más ázsiai alapanyagokkal párosítava hamisítatlan ázsiai ízvilágú ételt készíteni belőle. Ehhez a recepthez nem is érdemes helyettesítő alapanyagok után keresgélni.  

Hasznos linkjeim a recepthez:

Olvass információkat, érdekességeket az adzuki babról itt: Adzuki bab

Előkészítési idő: 
10 perc
Főzési, sütési idő: 
60 perc

Hozzávalók

30 dkg
Adzuki bab
1 db
Vöröshagyma (apróra vágva)
5 db
sárgarépa (megtisztítva, félbevágva és karikákra vágva)
1 db
gyömbér gyökér (2 cm-es, megtisztítva és karikára vágva)
1 db
Citromnád (nagyon apróra vágva)
1 db
kurkuma gyökér (megtisztítva és darabokra vágva)
1 doboz
Kókusztej (165 ml-es, sűrű része különválasztva)
1 ek
Szójaszósz
3 ek
Szezámmag olaj
12 dl
víz
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Áztasd be a babot legalább pár órára, a legjobb, ha egy egész éjszakára.
  2. Egy lábosban két evőkanál olajon pirítsd üvegesre a hagymát a gyömbérrel és a citromfűvel együtt.
  3. Öntsd fel a vízzel, add hozzá a babot, a szóját és a kurkumát, majd főzd puhára a babot.
  4. Ha már teljesen puha a bab, egy kis serpenyőben a maradék olajon pirítsd meg a répát, majd azt is add a leveshez, főzd készre.
  5. Ha kész, keverd hozzá a kókusztej sűrű részét, majd ízesítsd ízlésed szerint sóval és borssal, ha szükséges.
Ötletek a tálaláshoz: 

Levescsészébe szedjed.

Recept értékelése: 
Average: 5 (4 szavazat)