Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Dióstészta olaszul recept
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Nosztalgikus időket élek...

Nemrég gyerekkorom kedvenc mákostésztáját forgattam ki önmagából, azaz minden volt benne, csak mák nem, ettől még azonban egyszerűségét megőrizte és ráadásul finomabb is lett.
Most a dióstészta került terítékre. Ezúttal nem csúfoltam meg a dolgot ennyire, mindössze "olaszul" készítettem el.
Továbbra is egyszerű és gyors maradt ez a dióstészta is, de már nagyon bánom, hogy édesanyámnak se fantáziája, se a hozzávaló alapanyagai sem voltak/lehettek meg...
Más időket éltünk akkor...

Hogyan is nézett akkoriban ki Édesanyám dióstésztája? Gyúrt egy adag tésztát és szélesmetéltet készített belőle. Amíg a tészta kifőtt, én ledaráltam a diót, amit összekevert némi porcukorral, majd összeforgatta a tésztával és már készen is volt. Jó, ez valóban gyors elkészítési módja a dióstésztának. A dió önmagában nagyon egészséges, telve vitaminokkal és fontos zsírsavakkal, de... Miért rontsuk ezt el a cukorral?

Ha Édesanyám olasznak született volna és történetesen valahol Észak-Olaszországban éltünk volna, a dióstészta már így nézett volna ki... 

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Olvass a recept legfontosabb alapanyagáról itt: Dió

Ismerkedj meg a receptben használt tésztaféléről itt: Croxetti

Itt találod az emlegetett mákostészta receptet: Mákos tészta recept fejtetőre állítva

 

Előkészítési idő: 
5 perc
Főzési, sütési idő: 
20 perc

Hozzávalók

40 dkg
Croxetti tészta (vagy válassz más, pesto-hoz illő tésztát)
15 dkg
Dióbél
3 gerezd
fokhagyma
2 ek
olivaolaj
2 ek
mascarpone sajt
1 csokor
petrezselyem (levelei durván összevágva, a tálaláshoz)
10 db
Olajbogyó (zöld, magozott, vékonyan felszeletelve a tálaláshoz)
2 db
Szárított paradicsom (olajban eltett, vékony csíkokra vágva)
3 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
  kis
Só (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. A diót és a fokhagymát 180 Celsius fokra előmelegített sütőben 8 percig pirítsad.
  2. Gépi aprítóval pulzálva zúzd apróra.
  3. Tedd át egy keverőtálba, add hozzá a mascarpone sajtot és az olajat, jól keverd össze.
  4. Ízlésed szerint sózzad.
  5. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint. Itt tudhatod meg, Hogyan főzz helyesen olasz tésztát?
  6. A pesto-t keverd össze a tésztával és azonnal tálald.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Szedj egy adag tésztát a tányérra.
  2. Szórj mellé egy kevés szeletelt olajbogyót.
  3. Szórd meg egy kevés petrezselyemmel és pár csík szárított paradicsommal.
  4. Szórj rá egy kevés frissen reszelt parmezán sajtot.
Recept értékelése: 
Average: 4.6 (5 votes)
hány csillagot kapott?