Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Recept kategóriák » Tésztás ételek » Gock tésztatérképe » Durum tészta » Farakás recept, azaz pici szicíliai lasagna
Hány személyre?: 
4
Gondolataim a recepthez: 

Pici ez a lasagna.

Miért? Szeretem a formabontó megoldásokat és sokszor eljátszadozom egy-egy étel elkészítésével. Még akkor is, ha látszólag semmi értelme ennek. Egyszerűen csak mert a játék többlet örömöt ad nekem a főzésben. Ennél a receptnél egy alapvető Lasagna receptet készítettem el úgy, hogy megjelenésében farakásra hasonlítson.

Ennek a megoldásnak van még egy vizuális előnye. Amikor a tányérra kerül, egy szabályos kocka marad, éles határokkal. Nem csúszkálnak a rétegek ide-oda... 

Ha nincsen kedved a formákkal játszadozni, készítsd el a Lasagna-t, ahogy szokás... Tudod, hogyan kell...

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj meg a receptben használt tésztafajtával itt: Ziti

Vagy válassz helyette kedvedre való tésztafajtát itt: Olasz tészták térképe

Érdekességek a fenyőmagról, érdemes elolvasni: Fenyőmag

Előkészítési idő: 
40 perc
Főzési, sütési idő: 
30 perc

Hozzávalók

20 db
Ziti tészta (vagy Maccheroncelli tészta megfőzve és a forma méretére szabva)
10 dkg
Darált marhahús
5 dkg
Kolbász (lereszelve)
 
A piros réteghez
200 ml
Paradicsom püré
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
4 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
4 ág
Szurokfű (avagy oregano levelei apróra vágva)
1 marék
Fenyőmag (szárazon megpirítva)
3 ek
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
 
A fehér-zöld réteghez
1 marék
Spenót levél (leszárazva, összetépkedve)
10 dkg
Ricotta
1 ek
citromlé (frissen csavarva)
1 db
Tojás
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
 
A sajt keverékhez
5 dkg
Mozzarella sajt (lereszelve)
5 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyaGOCKat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Az olívaolaj felén süsd át a marhahúst és a kolbászt, ízlésed szerint sózzad, borsozzad. Keverd hozzá a fenyőmagot. Tedd félre.
  3. A maradék olívaolajon pirítsd üvegesre a hagymát, add hozzá a fokhagymát is és egy perc múlva öntsd fel a paradicsom püréve. Tedd bele az oregano leveleket, ízlésed szerint sózzad, borsozzad. Főzd kb 10 percig, amíg az ízek összeérnek és a kellő sűrűséget el nem éri.
  4. Közben párold meg (én gőzpárolóban tettem ezt) a spenót leveleket. Hagyd kihűlni
  5. Keverd össze a ricottát a spenóttal, a tojással. Sózzad, borsozza és citromlével ízesítsd ízlésed szerint.
  6. Összeállítás:
  7. Melegítsd elő a sütődet 240 fokra.
  8. Kiolajozott sütőlapra helyezd fel a négy formát és első rétegként építsd fel a "farakás" alsó rétegét. Nekem éppen nyolc darab farönköt (méretre szabott tésztadarabot) sikerült szorosan beleraknom.
  9. Második rétegként tedd rá a húst, önts rá jó sok szószt, majd szórjál rá sajtot.
  10. Jöhet a következő réteg tészta, én ezt farakás módjára az alsó réteghez képest keresztben tettem bele.
  11. Tedd rá a ricotta keveréket (annyit, amennyi ráfér).
  12. Zárd le a következő réteg tésztával, ezúttal az első réteggel párhuzamosan. Önts rá jócskán szószt, végül gazdagon szórj rá sajot.
  13. Süsd készre az előmelegített sütőben 6 percig.

 

 

Ötletek a tálaláshoz: 

A szokványos lasagnához képest nem kell olyan sokat várnod, hogy szeletelhetővé váljon. Hiszen nem is kell szeletelned.Tedd a tányérra a tálalóformával együtt és pár perc múlva egy késsel válaszd el a formától, majd óvatosan húzd le róla a formát.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?