Jelenlegi hely

Címlap » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Hosszú csőtészták » Tésztatérkép » Olasz tészták térképe » Hosszú tészták » Hosszú csőtészták » Ziti lunghi

Ziti lunghi

Jelentése:  A "zita" kifejezésből származik, azaz "menyecske"
 
Származási hely: Szicília
 
Átlagos mérete: 8 mm vastag és 250 mm hosszú
 
Másnéven: Zita
 
 
Amit a Ziti lunghi tésztáról GOCK gondol:
 
Hosszú és lyukas sima falú csőalakú tészta, szinte már olyan vastag, mint egy tömlő. Főzés előtt darabokra szokták tördelni, ezt a fáradtságos munkát megspórolhatod, ha eleve rövidre vágott változatban vásárolod meg. Ebben a formájában alig különbözik a pennétől, szembetűnő különbség azonban, hogy ezt egyenesen vágják szemben a penne ferde vágásával. Ezen felül a pennét már csak ritkán készítik sima felülettel, a ziti fala azonban sima. Vigyázat, összeragasztani már nem tudod a darabokat, tehát ha nyitott kérdés számodra, hogy milyen hosszban szeretnéd felhasználni, vedd inkább ebben a hosszú, ősi formájában.
 
Szicíliában gyakran az ebből a tésztából származó ételt esküvőn tálalják fel, ez lesz a "Menyasszony" étele. Leggyakrabban a zitit a megfőzés után sütik.
 
 
A tésztafajtához ajánlott recept:: 
Gondolataim a recepthez: 

Pici ez a lasagna.

Miért? Szeretem a formabontó megoldásokat és sokszor eljátszadozom egy-egy étel elkészítésével. Még akkor is, ha látszólag semmi értelme ennek. Egyszerűen csak mert a játék többlet örömöt ad nekem a főzésben. Ennél a receptnél egy alapvető Lasagna receptet készítettem el úgy, hogy megjelenésében farakásra hasonlítson.

Recept értékelése: 
Average: 5 (1 vote)
hány csillagot kapott?