Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Főételek » Fehér chili recept frissen fejtett babból
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

Édesanyám igazán kiválóan készíti a hagyományos, habart fejtett bablevest. A friss fejtett babnak emlékeimre épült hagyománya lett (gyerekkorom nyarainak nélkülözhetetlen eleme volt a heti egy alkalmas babfejtegetés), sokszor el is készítem az ő receptje szerint. Az ő receptje a mindenki által ismert és kedvelt recept. Mit is tudnék én hozzátenni egy ilyen recepthez, amit nyáridőben én is gyakran készítek?

Eljön azonban az a nap, amikor friss fejtett bab még van, azonban bármennyire is szerethető a fejtett bableves, már unalmas.

Ilyenkor jön el az idő, amikor valami mást kell készíteni a friss babból.

Például Fehér chilit. 

Az ember azt gondolná, hogy egy fehér chiliben aztán már biztosan van kukorica. Pedig továbbra sincs, viszont van sok hús és bab, meg paprika. Azt azért nem állítom, hogy ez a recept autentikus texasi módra állt volna össze, közelebb áll a magyar lélekhez...

A friss fejtett bab mellett szól, hogy hamar megfő. Szezonján kívül természetesen el lehet készíteni ugyanezt az ételt szárított babból is, ebben az esetben az áztatott babszemeket elő kell főznöd. Időhiányban szenvedőknek télire még ott a lehetőség, hogy a konzervnyitóért nyúlnak. Ebben az esetben a babkonzerv tartalmát csak a legvégén, összeforralásként kerüljön a  chilibe. Csak a színhűség kedvéért fehérbab legyen a konzervben.

Hasznos linkjeim a recepthez:

Nézd meg más, Amerikában tanult, chili receptjeimet is: Chili receptek

Ismerkedj meg a receptben használt paprikafajtákkal: Jalapeno paprika (Chile Jalapeno) és Kaliforniai paprika (Bell pepper)

A hús előkészítéséről: Reszelt csirkemell recept

 
Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
60 perc

Hozzávalók

1 1⁄2 kg
fejteni való bab (kifejtve, leöblítve)
4 db
bőrös csirke felsőcomb
2 db
Kaliforniai paprika (sárga, kimagozva, negyedelve, majd csíkokra vágva)
2 db
Jalapeno paprika (az egyik kis kockákra, a másik karikára vágva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
4 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
1 l
csirkehús alaplé
1 tk
őrölt kömény
  kis
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
1 csokor
Koriander levél (levelei összevágva a tálaláshoz)
2 dl
Tejföl (a tálaláshoz)
Elkészítés: 
  1. Főzd a csirkehúst húsz percig alacsony hőn, annyi alaplében vagy vízben, amennyi éppen ellepi.
  2. Közben készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  3. A húsz perc elteltével vedd ki a húst és hagyd kézmelegre hűlni. A főzőlevet tartsd meg.
  4. Ha már kezelhető, fejtsd le a húst a csontokról, majd nagylyukú reszelőn morzsold le.
  5. Egy kellő nagyméretű lábosban az olajon pirítsd a paprikákat 3-4 percig.
  6. Add hozzá a vöröshagymát és pirítsd üvegesre.
  7. Add hozzá a fokhagymát, majd egy percre rá szórd rá a babot és jól forgasd össze.
  8. Add hozzá a húst is, majd öntsd fel a félretett főzőlével, ameddig a folyadék éppen el nem lepi.
  9. Ízesítsd az őrölt köménnyel és az ízlésed szerint sózzad, borsozzad, majd főzd a babot puhára.
  10. Ha a bab puha, akkor egy-két merőkanálnyit turmixgéppel pürésítsd, majd a pépet forgasd vissza a chilibe.
  11. Zárd el a hőforrást és a vágott koriander nagyobb részét keverd a chilihez.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Szedj egy adagot a tányérba, tegyél rá egy evőkanálnyi tejfölt, majd szórd meg a félretett friss korianderrel.
  2. Ha szeretnél extra friss erőt adni az ételnek, adj hozzá karikázott jalapeno vagy chili paprikát.
  3. Kínálj hozzá tortilla chips-et.
Recept értékelése: 
Még nincs értékelve
hány csillagot kapott?