Jelenlegi hely

Címlap » Receptek » Címkék » Levesek » Fejtett bableves recept mediterrán stílusban

Hibaüzenet

  • Warning: is_dir(): open_basedir restriction in effect. File(/libraries) is not within the allowed path(s): (/space/www/gock/) libraries_get_libraries() függvényben (/space/www/gock/www/sites/all/modules/libraries/libraries.module 100 sor).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated include_once() függvényben (/space/www/gock/www/includes/bootstrap.inc 3473 sor).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters drupal_get_feeds() függvényben (/space/www/gock/www/includes/common.inc 394 sor).
Hány személyre?: 
8
Gondolataim a recepthez: 

Édesanyám igazán kiválóan készíti a hagyományos, habart fejtett bablevest. A friss fejtett babnak emlékeimre épült hagyománya lett (gyerekkorom nyarainak nélkülözhetetlen eleme volt a heti egy alkalmas babfejtegetés), sokszor el is készítem az ő receptje szerint, ami a mindenki által ismert és kedvelt recept. Mit is tudnék én hozzátenni egy ilyen recepthez, amit nyáridőben én is gyakran készítek?

Eljön azonban az a nap, amikor fejteni való bab még van, azonban bármennyire is szerethető a fejtett bableves, már unalmas.

Ilyenkor jön el az idő, amikor valami mást kell készíteni a friss babból. Érdekes játék például átültetni a fejtett bableves receptjét a Mediterrán vidéken élők nyelvére... Amennyire lehet, megtartva legalább a fő összetevőket.

A friss fejtett bab mellett szól, hogy hamar megfő. Szezonján kívül természetesen el lehet készíteni ugyanezt az ételt szárított babból is, ebben az esetben az áztatott babszemeket elő kell főzni. Időhiányban szenvedőknek télire még ott a lehetőség, hogy a konzervnyitóért nyúlnak. Ebben az esetben a babkonzerv tartalma csak a legvégén, összeforralásként kerüljön a levesbe. Csak a színhűség kedvéért fehérbab legyen a konzervben.

 

Hasznos linkjeim a recepthez:

Ismerkedj meg a receptben használt tésztafajtával itt: Stortini

Vagy válassz hozzá más tésztafajtát innen: APRÓ tészták

Előkészítési idő: 
20 perc
Főzési, sütési idő: 
40 perc

Hozzávalók

1 kg
fejteni való bab (kifejtve és leöblítve)
3 db
sárgarépa (meghámozva és kis kockákra vágva, van aki karikára szereti vágni)
1 db
Fehérrépa (meghámozva és kis kockákra vágva, van aki karikára szereti vágni)
1 fej
karalábé (meghámozva és kis kockákra vágva)
1 fej
Vöröshagyma (apróra vágva)
3 gerezd
fokhagyma (összezúzva)
6 szelet
Bacon (kockákra vágva)
1 db
kápia paprika (csíkokra vágva)
15 dkg
Kolbász (spanyol vagy olasz lehetőleg, hosszában kettévágva és vékonyan karikázva)
3 db
Paradicsom (nagy, kockákra vágva)
15 dl
tyúkhús alaplé
25 dkg
Stortini tészta (vagy más levesbetétnek való tésztafajta)
1 marék
Bébispenót
3 dkg
Parmezán sajt (frissen reszelve)
3 db
Babérlevél
  kis
olivaolaj
  kis
Só (ízlés szerint)
  kis
Bors (ízlés szerint)
Elkészítés: 
  1. Készítsd elő az alapanyagokat, ahogy azt a Hozzávalókban megadtam.
  2. Készítsd el az alaplevet, tedd félre.
  3. Egy serpenyőben pirítsd meg a kolbász karikákat, majd szedd ki és tedd félre.
  4. Tedd bele a bacon kockákat és pirítsd üvegesre benne a vöröshagymát. Ha kell tegyél hozzá egy kevés olívaolajat.
  5. Add hozzá a fokhagymát és a babérlevelet, pirítsd tovább.
  6. Add hozzá a zöldségeket és pirítsd öt-hat percig. Ízlés szerint sózzad és borsozzad.
  7. Végül keverd hozzá a babot, forgasd össze, majd öntsd a serpenyő tartalmát az alapléhez, majd főzd a levest, amíg a bab meg nem puhul.
  8. Közben főzd meg a tésztát a csomagolásán találhatóak szerint. A legjobb, ha magában a levesben főzöd meg, ennek a feltétele, hogy aznap a levest el is fogyaszd, különben a tészta megszívja magát.
  9. Ha kész a leves forgasd bele a spenót leveleket.
Ötletek a tálaláshoz: 
  1. Szedj a leves sűrűjéből a tányér közepére, majd öntsd körbe a levével.
  2. Szórd meg a sajttal.
Recept értékelése: 
Average: 4.9 (7 votes)
hány csillagot kapott?